Gå till innehåll

Har du råd att skilja dig? Stärk kärleken – och skydda dig själv

Känns det oromantiskt att prata pengar med din partner? Tvärtom! Det menar Marit Danielsson från Skilsmässopodden. Här ger hon oss sina allra bästa tips för en kärleksfull ekonomi – och för att skydda dig själv om det trots allt spricker.

Marit Danielsson från Skilsmässopodden

Kan man ha ”bra” bråk om pengar? Nja, säger Marit Danielsson, som driver skilsmässopodden ihop med sin partner. Det gäller snarare att komma överens kring ekonomi tidigt i förhållandet, innan det blir problem.

– När man bråkar om pengar är diskussionen kanske lite sen. Det bästa är om man gör upp en gång för alla hur man ska ha det i sin relation kring pengar. Då slipper man bråka om det sen, konstaterar hon när hon gästar vår podd En påse pengar.

Stärkt förhållande

Att tidigt synka ihop er kring ekonomi, och hitta ett sätt att förhålla er till gemensamma utgifter, kan alltså stärka ert förhållande. Förutom juridiska delar som äktenskapsförord och samboavtal, handlar det om mer mjukare former som ifall ni ska ha separat eller delad ekonomi, lyfter Marit.

– Vill en av er spara och den andra sätta sprätt på allt, då kanske ni ska satsa på att dela på det gemensamma och ha resten separat, säger hon.

"Fuck off"-kapital

Innan man flyttar ihop med någon är det också bra om man känner varandra väl - och har tänkt igenom vad som händer ifall det skulle ta slut, lyfter Marit. Man behöver se till att man kan ta sig vidare på ett eller annat sätt om det visar sig vara en relation som man inte vill stanna kvar i.

– Vi får in en del frågor till podden kring hur man ska ha råd att skilja sig, och då mycket kring boendet. Det är önskvärt att, om möjligt, ha ett så kallat ”Fuck off”-kapital, säger Marit.

Det handlar om att spara pengar som man kan använda för att ha råd att dra om det skulle behövas, i stället för att behöva stanna kvar i något dåligt av ekonomiska skäl.

Vanlig fälla

Marit varnar också för en vanlig fälla. Många gör en miss i att stå tillbaka karriärmässigt för att ta ett större ansvar kring hem och barn.

– De tänker att deras tid kommer sen. Men många hör av sig till oss och berättar att det aldrig blev deras tur, det tog slut innan dess.

Det här kan slå hårt ekonomiskt. Så se till att bli kompenserad om du avstår från inkomst för din familjs skull, och detta gäller även för utebliven intjänad pension, poängterar Marit.

– Man behöver se över sin ekonomi. Då tänker många ”Oj så oromantiskt” – men alternativet är inte så romantiskt sen, om det går åt skogen.

Här är Marits fyra bästa kärleks-ekonomi råd:

1. Bestäm tidigt i förhållandet hur ni ser på ekonomi

Hitta ett sätt att förhålla er till gemensamma utgifter som passar er.

2. Lev i din kärlekslycka men var inte för naiv

Även ditt förhållande kan spricka och då ska du vara redo att kunna ta hand om dig själv och dina barn. Det är önskvärt att ha ett ”fuck off”-kapital.

3. Lev så jämställt som möjligt

Tänk inte att din tid kommer sen. Se till att bli kompenserad om du avstår från inkomst, och det gäller även för pensionen – det går att föra över delar av sin premiepension till ens partner (läs mer hos Pensionsmynidgheten).

4. Ta ansvar för att ha koll på din ekonomi

Du ska inte behöva fråga din partner om du vill köpa något, den insynen behöver du se till att ha själv.

Lyssna på när Marit gästar vår podd En påse pengar här.

Sparguiden plus

Bygg upp en buffert - vi hjälper dig hitta rätt sätt att spara

Med vår sparguide kan du:

  • Testa dig fram och se hur pengarna kan komma att växa 
  • Få ett genomtänkt, prisvärt sparalternativ som matchar dina val
Kom igång

Andra läser om

Se fler nyheter