Gå till innehåll

27-årig vd: Min hund ska bli ekonomiskt oberoende

Han är vd:n som har ett sparande till sitt bröllop – utan att ens ha en partner. Och hans framtida hund kommer en dag att vara stenrik. – Det är guldläge nu, säger Henrik Johansson och avslöjar sparandets fem gyllene regler.

Det har aldrig varit enklare att som ung komma igång med sitt sparande. Och en nedgång på börsen är långt ifrån negativt för alla. Det säger Henrik Johansson, vd för världens största organisation för unga sparare, Unga Aktiesparare.

Han talar i stället om möjligheter.

– Det låter hemskt, men en börskrasch är bland det bästa som kan hända någon som är tidigt i sin sparkarriär. Det är bara den som ska ha ut pengarna som det egentligen är ett problem för. Men för någon som är 19-20 år och kanske precis börjat spara är det ett guldläge, säger han.

"Fantastisk bonus"

I podden ”En påse pengar” delar Henrik med sig av sina bästa tips för att “lura hjärnan” att tänka långsiktigt. Ett sätt är att ha tydliga mål för olika sparande.

– Det finns ingen åldersgräns när man kan börja pensionsspara men det var när jag började jobba heltid som jag på riktigt började spara till pensionen. Lägg undan en hundring i månaden i en fond och döp sparandet till “privat pensionssparande” – och så kanske du höjer med en hundring varje gång du får högre lön. Då kommer det att bli en fantastisk bonus till dig på pensionsdagen, säger han.

Bostad, bröllop och hund

Mycket av hans målbaserade månadssparande ligger i fonder – både index och aktivt förvaltade. Den unga sparprofilen har exempelvis ett konto för nästa bostad, där han investerar ”några hundralappar i månaden”. Henrik har också ett sparande för nästa gång han ska köpa hund.

– Jag sparar varje månad, så mycket det hade kostat mig att ha hund för tillfället. Det hade varit kul den dagen jag köper hund om hunden har sin egen portfölj. Då hade jag kunnat ha en ekonomiskt oberoende hund, det hade varit jättehäftigt!

Henrik berättar vidare att han redan har ett bröllopssparande – utan att veta vem han ska gifta sig med. Vad han däremot vet är att han kommer vilja ha en hejdundrande fest!

– Jag har ett 15-tal olika sparanden med olika mål. Det är inte så mycket pengar till varje sparande, men det blir lättare att låta dem vara. Kan jag se min fiktiva hund i ögonen och ta dess pengar? Nej, det kan jag nog inte!

Tips från podden: Sparandets 5 gyllene regler

"Jag har inte träffat någon som följt dem under en väldigt lång tid som det inte gått väldigt bra för." (Henrik Johansson, vd Unga Aktiesparare) 

1. Förstå vad du köper

Du behöver inte vara expert men bör ha grundläggande förståelse för vad du investserar i. Exempelvis en fond. Vad är det för risknivå? Är detta till mitt långsiktiga sparande eller inte?

2. Håll dig informerad

Följ med i nyheter som berör ditt sparande. Händer det någon i ett bolag du är aktieägare i – ta reda på vad.

3. Spara långsiktigt

Den kanske viktigaste regeln. ”På kort sikt kan börsen gå hur som helst men är man långsiktig ser vi alltid att börsen går bra. Om börsen inte skulle gå bra på lång sikt är nog börsen vårt minsta problem. ”

4. Spara regelbundet

Ingen vet om börsen befinner sig på en hög eller låg nivå. Men om du investerar lite varje månad kommer du komma in på en jämn och fin nivå.

5. Sprid risken

Henriks favoritregel! Den enda gratislunchen som finns på börsen är att man kan sprida risken och minska bolagsrisken. Jag tycker man ska ta mycket risk och vara investerad i marknaden men ett enskilt bolag ska inte få din portfölj att stjälpa!”

Lyssna på poddavsnittet 

Sparguiden plus

Starta nytt sparande till din nästa bostad, hund, pension, bröllop, resa...

Med vår sparguide kan du:

  • Testa dig fram och se hur pengarna kan komma att växa 
  • Få ett genomtänkt, prisvärt sparalternativ som matchar dina val
Kom igång

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter