Gå till innehåll

”Vi strider mot modern finansteori”

Skandias kapitalförvaltningschef Lars-Göran Orrevall är ytterst ansvarig för en förvaltning av 800 miljarder kronor. I podden ”En påse pengar” berättar han om vilket tillgångsslag i Skandia Liv som ökat 100 procent enbart i år, hållbara investeringar och hur man som privatperson sparar långsiktigt smart till pensionen.

Med en avkastning på 10 % var Skandia Liv vid halvårsskiftet bäst i klassen bland svenska pensionsbolag, när det kommer till traditionell förvaltning.

– Det är ett resultat av ett långt och gediget arbete, där vi fått betalt på många områden, säger Lars Göran Orrevall i podden ”En påse pengar”.

”Upp 100 procent”

Vår kapitalförvaltningschef konstaterar att Skandia Liv har många onoterade och nystartade bolag i portföljen i vad som kallas riskkapitalfonder.

– I dag är den avkastningen ca 100 procent*, säger Lars-Göran Orrevall om utvecklingen inom så kallat venture capital under 2021*.

Testa vår sparguide och nå dina mål

Han konstaterar att Skandia Liv till och med tycks strida mot modern finansteori.

– Den säger att man måste ta mycket risk – då får man mycket avkastning. Men här är det faktiskt så att du kan få hög och mycket avkastning trots att du har låg risk och bra säkerhet. Då är det klart att det då blir det en succé om man kan förena de två sakerna, säger Lars-Göran Orrevall.

En del av framgångarna i Skandia Liv är storägandet i Klarna.

– De har skrivit upp sitt värde flera gånger. Men det är många, många delar i portföljen som gått upp.

Kapitalförsäkring inom Skandia Liv – spara med garanti

Men varför är traditionell förvaltning säkrare än om man exempelvis stoppar in sina sparpengar eller pensionspengar i en aktiefond?

– Vi kan placera i saker som man inte kan placera i en aktiefond. Dels kan vi alltså köpa onoterade tillgångar, som exempelvis direktägda fastigheter. Vi kan investera i infrastruktur och olika krediter som man inte kan köpa på vanligt sätt. Allt detta gör att vi kan få en mycket bättre riskspridning i vår portfölj så att det ger en jämnare utveckling.

Lyssna på poddavsnittet här

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter