Gå till innehåll

Så kan pensionen påverkas av deltidsarbete

Sverige har kommit långt på jämställdhetsområdet och trenden går mot en mer jämställd arbetsmarknad. Men pensionsgapet mellan kvinnor och män är fortfarande stort – drygt 30 procent är skillnaden i genomsnitt. Något som bland annat kan förklaras av att kvinnor i större utsträckning än män går ner i arbetstid efter att man skaffat barn.

Händer bygger pyramid med klossar

I vår senaste rapport ”Lika arbete – olika pension 2021” har vi undersökt hur den framtida pensionen påverkas av att gå ner i arbetstid efter föräldraledigheten. Vi har räknat på pensionseffekterna för olika yrkesgrupper och vad som krävs för att nå jämställda pensioner.  

– Pensionssystemet i sig är faktiskt jämställt. Skillnaden i utfall är resultatet av ett arbetsliv som inte är helt jämställt, där även små löneskillnader idag kan leda till stora pensionsskillnader imorgon. Att arbeta så mycket heltid som möjligt är grunden för att få en bra pension, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Prata om pensionen

Ett tips är att prata med dina medarbetare om pensionen då och då, vad de kan och bör tänka på – speciellt när någon går ner i arbetstid för att få ihop livspusslet eller planerar att vara föräldraledig. 

 Att gå ner i arbetstid för att ta hand om barn handlar såklart om större värden än de ekonomiska. Men om någon går ner i arbetstid för att bättre lösa familjens livspussel behöver man inom familjen snacket om hur den ekonomiska biten bäst kan lösas, säger Mattias Munter.     

  Genom att starta ett privat pensionssparande från det år då första barnet föds och fram till pensionen kan den ekonomiska effekten av deltidsjobb kompenseras, fortsätter Mattias Munter.  

Om medarbetaren har en bit kvar till pensionen kan det finnas utrymme att själv påverka sin situation och framtida lön. Ett exempel är att erbjuda de som tjänar lite mer möjligheten att löneväxla. 

– Det är ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara utan att det kostar dig som arbetsgivare något extra. Det är absolut en win-win-situation, säger Mattias Munter. 

Därför ska du erbjuda löneväxling till dina medarbetare 

Stor förväntan på tjänstepensionen 

Att säkerställa likvärdiga löner för kvinnor och män är en viktig fråga för alla arbetsgivare. 

Hur kan jag då göra för att skapa långsiktig trygghet för mina medarbetare? En grundläggande del är förstås att erbjuda tjänstepension 

– Det finns en förväntan på tjänstepension bland medarbetare idag. För dig som till exempel ska rekrytera är det ett perfekt tillfälle att lyfta upp tjänstepensionen i arbetsintervjun, men även i de årliga lönesamtalen. Om du inte har kollektivavtal finns andra lösningar, säger Mattias Munter.

Nyhet! Skandia Tjänstepension med Hälsa

Med vår heltäckande tjänstepension med hälsa kan du ge dina medarbetare riktigt bra personalförmåner.  

Ta reda på mer

Läs hela rapporten här

Läs hela rapporten för att se fler exempel på hur mycket lägre pensionen blir och hur mycket extra sparande som behövs.

Det här vill jag läsa mer om

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet