Gå till innehåll

Hälsoexperterna: ”Steget mot ett friskare och piggare företag”

Hur kan du som chef eller ledare se till att dina medarbetare mår bra nu när vi inte kan ses? Och hur säkrar du att medarbetarna har en bra arbetsmiljö även på hemmakontoret? Här är våra hälsoexperters, från vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center, bästa tips till dig.

Hälsoexperterna
Från vänster: Jenny Lundberg, Aleksandar Djordjevic, Cajsa Kaarme och Tobias Croner

När många av oss inte längre får den sköna morgonpromenaden till jobbet eller lunchpausen nere på stan, är det lätt att vi hamnar hopsjunkna framför datorn under flera timmar varje dag. När köksbord och soffa dessutom får vikariera för skrivbord och arbetsstol är en sämre hållning och eventuell smärtproblematik en vanlig följd.   

 Som arbetsgivare har du ett ansvar att se till att dina medarbetare har en bra arbetsmiljö, så försök planera in regelbundna avstämningar där ni tillsammans går igenom hur allt funkar, säger Jenny Lundberg, ergonom  Sophiahemmet Rehab Center.  

Kan du erbjuda dina medarbetare att låna hem utrustningsom till exempel stolar, skärmar och tangentbord, är det enligt Jenny Lundberg toppen.  

 En annan bra grej är att införa korta mikropauser på avdelningsmöten eller vid liknande tillfällen. På så vis kommer alla upp på tå lite då och då under dagen 

Läs mer om Jennys tips

Föregå med gott exempel 

Aleksandar Djordjevic, psykolog på Sophiahemmet Rehab Center, håller med om att regelbundna samtal är en god idé och att du som chef eller ledare kan behöva vara lite mer aktiv än tidigare 

 Stäm gärna av lite oftare än i vanliga fall, eftersom de spontana tillfällena inte riktigt finns nu. En del har kanske svårt att komma igång med sina arbetsuppgifter, samtidigt som andra kan behöva lite extra hjälp i att avgränsa sig.  

 Det är också viktigt att arbetsgivaren verkligen betonar värdet av att ta pauser när man jobbar hemifrån, se till att få tid till reflektion och annat och faktiskt lämna datorn ibland. Och inte minst att själv föregå med gott exempel genom att göra samma sak, säger Aleksandar.  

Läs mer om Aleksandars tips

Hälsovinsterna är påtagliga 

Ett smart sätt att lämna datorn på ibland är att införa promenadmöten. 

– Om du kan införa att ha promenadmöten så mycket det bara går istället för ibland är det verkligen bra, säger Tobias Croner, fysioterapeut  Sophiahemmet Rehab Center.  

 Att sätta normen om hur viktigt rörelse och motion faktiskt är tror jag många arbetsplatser skulle ha mycket att vinna på. Hälsovinsterna vi ser av regelbunden motion och rörelse är enligt flera studier påtagliga, och det handlar både om sjuktal och produktivitet. Man blir helt enkelt piggare, gladare och mår bättre, fortsätter Tobias.  

Läs mer om Tobias tips

”När vi bryr oss presterar vi bättre” 

Så hur kan du göra för att fånga upp signaler på att en medarbetare inte mår bra? Hälso- och rehabvägledaren Cajsa Kaarmeockså från Sophiahemmet Rehab Center, tipsar om att försöka vara lite extra uppmärksam i möten 

 På så vis kan du se om någon inte riktigt är sig själv, kanske inte presterar på samma sätt som tidigare eller helt enkelt är lite mer frånvarande.  

Cajsa Kaarme poängterar att det är oerhört viktigt att fånga upp dessa signaler i tidatt du faktiskt vågar prata om det och frågar: ”Hur är läget egentligen? Hur går det för dig?”.  

 Om du gör det så får du så mycket tillbaka. Du kan ge dina medarbetare hjälp om de mår dåligt och chans att förebygga sjukskrivning, så på så vis får du friskare medarbetare, säger Cajsa.  

 Vi får inte glömma att när vi bryr oss om varandra så presterar vi också bättre, fortsätter Cajsa.

Läs mer om Cajsas tips

Vi vill att ditt företag och dina medarbetare ska må bra

Vi vet att friska och trygga medarbetare skapar välmående företag. Därför erbjuder vi en heltäckande och prisvärd tjänstepension med extra fokus på hälsa, Skandia Tjänstepension med Hälsa.

Ta reda på mer

Andra läser också om

Fler nyheter