Gå till innehåll

Funderar du på att köpa din första bostad? Här är några tips på vägen

Planerar du för att en dag uppfylla drömmen om ett eget boende? Som ny på bostadsmarknaden kan det kännas spännande och kanske lite nervöst på samma gång, och det finns några saker som kan vara bra att ha koll på. Här är checklistan till dig som funderar på ett framtida köp.

Två kvinnor flyttar inredning

Skaffa ett lånelöfte   

Med ett lånelöfte är du redo när ditt drömboende dyker upp! Det fungerar lite som en fingervisning om hur mycket du får låna från din bank och behövs när du ska köpa en bostad. Ett lånelöfte kostar inget men det är tidsbegränsat, vilket kan vara bra att ha lite koll på när du är på jakt. När det väl är dags för budgivning ansöker du sedan om ett bolån 

Ansök om lånelöfte och få svar direkt 

Spara ihop till kontantinsats 

Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande summa på 15 procent betalar du själv, och det är det som kallas för kontantinsats. Tips! Om du har möjlighet är det bra att börja spara så tidigt som möjligt då det kan handla om mycket pengar.  

Räkna och se hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål 

Dags för visningar! Hur hittar jag rätt? 

Kanske har du redan superkoll på vilket område du vill bo i? Är balkong eller uteplats extra viktigt? Eller kanske plats för ett badkar istället för dusch? Oavsett vad kan det vara smart att göra en lista över dina önskemål och skriva ner det som du helst inte kompromissar med. På så vis blir det lite enklare att göra ett urval bland de bostäder du är intresserad av. Det kan också vara bra att göra lite research för att få koll på hur priserna ser ut i de områden du är intresserad av 

Vilken ränta kan du få? Räkna här 

Läs på om bostaden 

I bostadsannonsen – och i dokument som du får på visningen – hittar du massor av bra och viktig information om bostaden. Kika på detta lite extra innan ett eventuellt köp! Om det gäller en bostadsrätt är det också viktigt att läsa på om föreningen och dess regler (som också kallas för stadgar). Ser ekonomin bra ut? Vilka renoveringar är på gång och vilka har nyligen gjorts? Finns några kommande höjningar av avgiften? Så slipper du överraskningar som till exempel en större fönster- eller fasadrenovering strax efter att du flyttat in.   

Budgivning och kontraktsskrivning 

Du har hittat bostaden du drömt om, lagt bud och vunnit en eventuell budgivning. Grattis! Innan du skriver kontrakt ska du ansöka om bolån. Sen är det dags för kontraktsskrivning tillsammans med mäklaren och säljaren. När allt är signat och klart är bostaden din. I samband med kontraktsskrivningen betalar du också en handpenning, vilket är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris.   

Ansök om lånelöfte online och få svar direkt!

Med ett lånelöfte är du redo när ditt drömboende dyker upp. Ansök här och få svar direkt.

Ansök om lånelöfte

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet