Gå till innehåll

Dags att köpa din första bostad? Här är några smarta tips

Planerar du att uppfylla drömmen om ditt alldeles egna boende? Wow, vad roligt! Som ny på bostadsmarknaden kan det kanske kännas spännande och lite läskigt på samma gång, och det finns några saker som kan vara bra att ha koll på. Här listar vi några smarta tips till dig.

Två kvinnor flyttar inredning

Skaffa ett lånelöfte   

Med ett lånelöfte är du redo när ditt drömboende dyker upp! Det fungerar lite som en fingervisning om hur mycket du får låna från din bank och behövs när du ska köpa en bostad. Ett lånelöfte kostar inget men det är tidsbegränsat, vilket kan vara bra att ha lite koll på när du är på jakt. När det väl är dags för budgivning ansöker du sedan om ett bolån 

Ansök om lånelöfte och få svar direkt 

Spara ihop till kontantinsats 

Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande peng på 15 procent betalar du själv, och det är det som kallas för kontantinsats. Tips! Om du har möjlighet är det bra att börja spara så tidigt som möjligt då det kan handla om mycket pengar.  

Räkna och se hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål 

Dags för visningar! Hur hittar jag rätt? 

Kanske har du redan superkoll på vilket område du vill bo i? Är balkong eller uteplats extra viktigt? Eller kanske plats för ett badkar istället för dusch? Oavsett vad kan det vara smart att göra en lista över dina önskemål och skriva ner det som du helst inte kompromissar med. På så vis blir det lite enklare att göra ett urval bland de bostäder du är intresserad av.  

Det kan också vara bra att göra lite research för att få koll på hur priserna ser ut i de områden du är intresserad av 

Läs mer om hur bolån funkar 

Läs på om bostaden 

I bostadsannonsen – och i dokument som du får på visningen – hittar du massor av bra och viktig information om bostaden. Kika på detta lite extra innan ett eventuellt köp! Om det gäller en bostadsrätt är det också viktigt att läsa på om föreningen och dess regler (som också kallas för stadgar). Ser ekonomin bra ut? Vilka renoveringar är på gång och vilka har nyligen gjorts? Så slipper du överraskningar som till exempel en större fönster- eller fasadrenovering strax efter att du flyttat in.   

Budgivning och kontraktsskrivning 

Du har hittat drömbostaden, lagt bud och vunnit en eventuell budgivning. Grattis! Då är det dags för kontraktsskrivning tillsammans med mäklaren och säljaren. När allt är signat och klart är bostaden din. I samband med kontraktsskrivningen betalar du också en handpenning, vilket är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris.  

Ansök om lånelöfte online och få svar direkt!

Med ett lånelöfte är du redo när ditt drömboende dyker upp. Ansök här och få svar direkt.

Räkna på hur mycket du kan låna

 

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet