Gå till innehåll

Lika arbete kan ge olika pension

Sverige har kommit långt på jämställdhetsområdet och trenden går mot en mer jämställd arbetsmarknad. Men de löneskillnader som fortfarande finns mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden påverkar även den framtida lönen: nämligen pensionen.

Händer bygger triangel av klossar

Med vår senaste rapport Lika arbete – olika pension har vi räknat på de pensionseffekterna för olika yrkesgrupper och vad som krävs för att få lika pension för lika arbete.

– Pensionssystemet i sig är faktiskt jämställt, med vissa utjämnande mekanismer som idag främst gynnar kvinnor. Men så länge det finns ojämställdhet på arbetsmarknaden som gör att kvinnor i allmänhet tjänar mindre än män sett över hela karriären, främst på grund av många års deltidsarbete, så blir pensionsskillnaderna en logisk följd, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Stor förväntan på tjänstepensionen 

Mindre löneskillnader idag blir stora pensionsskillnader längre fram. Att säkerställa likvärdiga löner för kvinnor och män är en viktig fråga för alla arbetsgivare.

Hur kan jag då göra för att skapa långsiktig trygghet för mina medarbetare? En grundläggande del är förstås att erbjuda tjänstepension. 

– Det finns en förväntan på tjänstepension bland medarbetare idag. För dig som till exempel ska rekrytera är det ett perfekt tillfälle att lyfta upp tjänstepensionen i arbetsintervjun, men även i lönesamtal med befintliga medarbetare. Om du inte har kollektivavtal finns andra lösningar, säger Mattias.

Välj rätt tjänstepension för ditt företag – testa vår guide här

En win-win-situation

Se till att prata med dina medarbetare om pensionen då och då, speciellt när någon går ner i arbetstid för att få ihop livspusslet eller planerar att vara föräldraledig.

– Att jobba fler år och gärna heltid vet vi ger stora effekter på pensionen, säger Mattias.

Om medarbetaren har en bit kvar till pensionen finns utrymme att själv påverka sin situation och framtida lön. Ett exempel är att erbjuda de som har högre inkomster möjligheten att löneväxla.

– Det är ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara – utan att det kostar dig något extra. Det är absolut en win-win-situation, säger Mattias.

Därför ska du erbjuda löneväxling till medarbetare

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet