Gå till innehåll

Di-Gasellintervjun: Här är de fem vanligaste frågorna

Hur ska jag agera när det kommer till företagets sparande, pensioner och försäkringar i det rådande coronaläget? I en intervju med Gabriel Mellqvist i DiGasell-studion svarar vår pensionsekonom Mattias Munter på några av de vanligaste frågorna.

Hur agerar Skandia för att hjälpa företagare?

  Under den pågående krisen har Skandia lagt stort fokus på att ge relevant och transparent information till alla företagskunder. Dessutom har vi halverat premien för samtliga över 20 000 företagskunder på sjuk- och premiebefrielseförsäkring inom tjänstepensionslösningen TPS. Rabatten gäller under ett års tid från 1 juni 2020. Sjukförsäkringar är en viktig del av tryggheten för de anställda. Vi hoppas på så sätt kunna hjälpa våra kundföretag att överbrygga en svår ekonomisk situation. 

Vi halverar premien för över 20 000 företag 

Hur gäller egentligen försäkringarna under pandemin?

– Det är den allra vanligaste frågan vi får från våra kunder. Försäkringarna kopplade till tjänstepension gäller fortsatt.  På vår sajt skandia.se listar vi vad som gäller för företag och medarbetare med försäkringar i Skandia. 

Det här gäller för företag 

Hur ska man tänka kring sin tjänstepension just nu när det svänger på börserna? Speciellt kanske om man är nära att gå i pension?

– För det första: fokusera på det du kan påverka. Den allmänna pensionen styrs till största del av inkomstutvecklingen. När det gäller tjänstepensionen varierar det hur stor del som är börsexponerad. Om man närmar sig pension då kan det vara läge att sänka risken. Men många av de tjänstepensionsavtal för dem som närmar sig pension idag är inte direkt kopplade till börsen och är därmed mindre känsliga.  

Kan man som företagare pausa sparandedelen i tjänstepensionen? 

– Ja, du som arbetsgivare har i många fall möjlighet att göra ett premieuppehåll i pensionssparandet i Skandia om du har behov att dra ner på kostnaderna under en kortare period till följd av covid-19. Såklart gäller det att göra det på rätt sätt så att de anställda inte hamnar i kläm. Det kan till exempel finnas kollektivavtal som man behöver ta hänsyn till.  

Läs mer om uppehåll i pensionsinbetalningar

Det finns gott om orosmoment just nu för alla medarbetare. Hur ser du på hälsoarbete och att medarbetare ska ta sig igenom krisen? 

– Medarbetarna är företagens viktigaste resurs. Vi såg redan innan den här krisen att varannan sjukskrivning idag beror på psykisk ohälsa. Jag tror att man ska vara vaksam som företagare, chef och ledare vad som händer med anställda och kollegor och hur de mår. Här kan man också få hjälp av sin försäkring. Med sjukförsäkring i Skandia ingår en hälsoförsäkring, där du som chef eller medarbetare kan ringa ett nummer för att stilla din oro, få stöd i tid och få svar på alla dina frågor. Vi vet att det är viktigt att arbeta förebyggande i de här frågorna. Psykisk ohälsa kan det ta lång tid att komma tillbaka från och vi vill verkligen undvika långtidssjukskrivningar. Att fånga upp varningssignaler i tid och sätta in tidiga insatser är lönsamt för alla inblandade! 

Det här är vårt hälsoerbjudande 

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet