Gå till innehåll

FI föreslår amorteringsfrihet på alla bolån

Som en del i att mildra den ekonomiska krisen i spåren av coronaviruset har Finansinspektionen (FI) föreslagit amorteringsfrihet på bolån fram till juni 2021. FI siktar på att amorteringsfriheten ska börja gälla 14 april. Först därefter kan du som kund ansöka om att pausa amorteringen.

Kvinna öppnar ett fönster

Som en del i att underlätta för hushållen i krisen vidtar nu FI ytterligare åtgärder för att hålla hjulen snurrande i ekonominFI har tidigare möjliggjort för bankerna att pausa amorteringen för de som drabbats av arbetslöshet eller lägre inkomster på grund av krisen. 

– Förslaget är ett bra sätt att öka hushållens ekonomiska utrymme i tider av kris och ökad arbetslöshet. Pengarna ska användas där de gör mest nytta i detta exceptionella läge, säger Ulf Wikland, bolåneexpert på Skandia.   

Medianhushållet amorterar enligt FI dagsläget 3 200 kr i månaden på sitt bolån. Många unga och familjer har betydligt högre kostnader för amorteringar efter de amorteringskrav som infördes för några år sedan.  

– Flera tusenlappar är en avsevärd lättnad för ett hushåll och som drabbas av minskade inkomster eller arbetslöshet. Vi tycker även att det borde finnas mer flexibilitet runt amorteringar även i ett ekonomiskt normaltillstånd som tar hänsyn till olika livssituationer. Det kan förhoppningsvis diskuteras när stormen lagt sig, säger Ulf Wikland.  

För de som inte drabbats av minskade inkomster kan detta vara ett tillfälle att bygga upp sitt buffertsparande. 

– Förutom att hålla igång ekonomin genom konsumtion kan det vara läge att använda det extra ekonomiska utrymmet till att bygga upp ett buffertsparandeOm du drabbas av arbetslöshet är det bra att ha en extra buffert. Kom, säger Ulf Wikland.   

Precis som tidigare möjlighet till amorteringsfrihet måste alla kunder aktiv ansöka om amorteringsfrihet för sitt bolån. Det kan inte göras förrän den 14 april och amorteringsfriheten börjar då gälla från maj.

Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån

Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.

Frågor och svar

Andra läser om

Se fler nyheter