Gå till innehåll

Extra trygghet för dig som är sambo eller planerar att gifta dig

Har du precis blivit sambo eller går ni kanske i giftastankar? Då kan det vara bra att fixa ett samboavtal eller ett äktenskapsförord. – För dig som är sambo är det extra viktigt att ha koll på juridiken, säger Johanna Rågvall på Familjens Jurist.

Två kvinnor flyttar inredning

Extra viktigt

Med ett samboavtal kan du och din sambo själva välja hur sambolagens bodelningsregler påverkar er. Något annat som är viktigt att tänka på är att sambor inte ärver varandra om ett testamente inte finns. Det kan därför vara extra viktigt att skriva ett testamente för att skapa juridisk trygghet för er familj.  

Går ni i giftastankar?

Som gift har du ett bättre juridiskt skydd än som sambo, men du får också en del skyldigheter. En viktig skillnad är giftorätten. Det innebär att du har rätt till hälften av värdet på alla era gemensamma tillgångar vid en bodelning efter avdrag för eventuella skulder – även det ni äger sedan innan äktenskapet. Om ni vill att viss egendom ska vara enskild går det enkelt att lösa med ett äktenskapsförord. Om ni vill att ett framtida arv ska fördelas på ett särskilt sätt är det möjligt genom att skriva ett testamente. 

Du får rabatt på juridisk rådgivning  

Genom vårt samarbete med Familjens Jurist erbjuder vi dig som kund i Skandia 20 procent rabatt på all juridisk rådgivning. Du väljer själv om du vill träffa en jurist på ett kontor, på telefon eller Skype, eller om du vill upprätta juridiska dokument genom Familjens Jurists onlinetjänst. Kom ihåg att ange "Skandiakund" när du bokar tid.     

Läs mer och boka tid för en tryggare framtid

Specialerbjudande: Du får rabatt på avtal online

Just nu får du som kund hos oss också 50 procent rabatt när du skriver ett avtal online via Familjens Jurists digitala tjänst. Erbjudandet gäller till och med 31/5 2021. Snabbt och enkelt kan du själv skriva ett juridiskt korrekt dokument.    

Läs mer och ta del av erbjudandet

Varför ska ni skriva ett samboavtal?

Som sambor äger var och en av er det ni själva köper. Men vid en eventuell bodelning ingår möbler, inredning och bostad som ni har köpt för att använda tillsammans. Vill ni kringgå sambolagens bodelningsregler måste ni alltså skriva ett samboavtal. Om egendom har köpts för gemensam användning och det är sambolagens bodelningsregler som ska gälla spelar det ingen roll vem av er som betalat för exempelvis en bostadsrätt. Den ingår ändå i bodelningen och värdet av den ska fördelas lika mellan er om det är samboegendom.     

Varför ska ni skriva ett äktenskapsförord?

Det kan finnas olika anledningar till att man vill skriva ett äktenskapsförord. Ett exempel är om ni vill avtala bort hela eller delar av giftorätten. Eller om någon av er har byggt upp ett företag på egen hand som inte ska ingå i en eventuell bodelning. Kom ihåg att ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket.  

Här är tre snabba tips till dig som ska skriva äktenskapsförord (ca 2 minuter).

Varför ska du skriva ett testamente? 

Med ett testamente kan du själv bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. Ett tydligt testamente kan även underlätta för din anhöriga när arvet sedan ska fördelas. Det är också viktigt att tänka på att du som är sambo inte har rätt att ärva enligt lag, utan då måste du skriva ett testamente för att ni ska ärva varandra.   

Här är tre snabba tips till dig som ska skriva testamente (ca 2 minuter).

Andra läser också om

Fler nyheter