Gå till innehåll

Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare

Du som är företagare har fram till 31 december att göra avsättningar och avdrag för pensionssparande. – Det är ett gyllene tillfälle att påverka din framtida pension, säger vår pensionsekonom Mattias Munter och ger fem tips att tänka på för dig som driver eget.

Man med elsparkcykel

9 av 10 anställda har idag tjänstepension från sin arbetsgivare. Men som företagare behöver du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen.

– Som egenföretagare eller ”gig:are” har man ett maximalt eget ansvar för att spara ihop till de miljoner som det faktiskt handlar om. Att ta tag i detta redan idag är det smartaste du kan göra för att skapa ekonomisk trygghet inför framtiden, säger Mattias Munter.

Pensionssparande är avdragsgillt för dig som egenföretagare. Upp till 35% av inkomsten av din verksamhet (max 10 PBB) vilket innebär 465 000 kronor under 2019. Som anställd i eget aktiebolag är löneuttaget avgörande för pensionen. Ju högre lön du tar ut desto mer tjänar du in till din allmänna pension, upp till 43 300 kronor i månaden. Driver du enskild näringsverksamhet eller är delägare i handelsbolag är ditt överskott vad som grundar pensionen.

– Mitt råd är att inte skjuta upp frågan utan ta tag i ditt sparande redan idag! Tjänstepension och eget pensionssparande är helt avgörande för att din pension ska gå att leva gott på, säger Mattias Munter.

Skaffa tjänstepension med sjukförsäkring – testa vår guide här

Fem tips:

  1. Skaffa koll. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension, både den allmänna pensionen och intjänad tjänstepension sedan tidigare. Du kan också göra en pensionsprognos för att se hur du ligger till.
  2. Spara avdragsgillt. För dig som är egenföretagare kan du fram till sista december avsätta till pension och sänka inkomsten/skatten. Du kan dra av upp till 35 % (maximalt 465 000kr) av lönen eller överskottet av din verksamhet genom ett avdragsgillt pensionssparande.
  3. Ta ut en smart lön. Att ta ut en smart lön och avsätta pengar för pensionssparande som företagare med eget aktiebolag kan vara lika viktigt som staplarna i bokslutet. All lön som du tar ut och skattar för upp till ca 43 300 kronor i månaden (2019), ger dig allmän pension. Från knappa 41 000 kronor per månad betalar du statlig inkomstskatt på lönen. Hitta balansen mellan utdelning, lön och pensionssparande!
  4. Tänk på hälsan. Tjänstepension handlar inte bara om trygghet här och nu utan även om försäkringar som ger trygghet i ett kortare perspektiv. I tjänstepensionspaket från Skandia finns en kompletterande sjukförsäkring, som kan vara avgörande för din ekonomi om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period. vi har också lagt till en kostnadsfri förebyggande hälsoförsäkring, som med tidiga insatser kan hjälpa dig att helt undvika prövande sjukskrivningar.
  5. Kom igång! Börja i tid med pensionssparandet för det är då du har störst möjlighet att påverka och ge sparandet gott om tid att växa med avkastning.

Testa om ett av marknadens mest prisvärda tjänstepensionspaket passar dig och ditt företag

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet