Gå till innehåll

Mångprisade Gasellföretaget: ”Därför satsar vi på tjänstepension”

Martensson Consulting växer så det knakar och har blivit Gasellföretag i Dagens industri fem år i rad. När konsultföretaget med jorden som arbetsplats letade tjänstepension föll valet på Skandia. – Vi vill ta ansvar och vara en attraktiv arbetsgivare där folk vill arbeta, säger Nils Mårtensson, vd och grundare.

När Nils Mårtensson startade sin lilla firma i Kristianstad 1997 hade han visserligen bara ett skrivbord, en stol och en dator – men också en vision att en dag ta uppdrag från jordens alla hörn.

– Jag bryggde mitt kaffe på morgonen och jobbade sedan så länge jag orkade. Helger existerade inte. Men snart blev uppdragen fler, världen blev min arbetsplats och mitt kontor kändes plötsligt som en internationell flygplats, berättar Nils Mårtensson.

Det som började med en enmansföretagares flärdfulla dröm har idag blivit en entreprenöriell sannsaga, där Martensson Consulting numera sysselsätter 40 personer i både Sverige och utlandet.

– Eftersom det är tuff konkurrens om talangerna är det en utmaning att hitta rätt medarbetare till teamet. Som arbetsgivare måste vi kunna erbjuda det bästa och se alla anställda. Vi pratar mycket om mjuka värden. Välmående medarbetare betyder allt. Utan välmående medarbetare – inget värde i företaget, säger Nils Mårtenson.

Idag krävs det mer än en guldklocka och hög lön för att få duktiga anställda att stanna på arbetsplatsen. En viktig grundbult i varje företags jakt på att bli en attraktiv arbetsgivare är tjänstepensionen. Nils Mårtensson framhåller företagets tjänstepensionslösning som en viktig del av företagets erbjudande.

– Vi vill ta ansvar och vara en attraktiv arbetsgivare, där folk vill arbeta. För oss är Skandia en naturlig partner. De är enkla och personliga och det långsiktiga samarbetet ligger helt i linje med våra värderingar. Och den förebyggande hälsoförsäkringen som ingår i pensionspaketet gör att vi kan fånga upp tidiga signaler och jobba proaktivt med vår hälsa.

Han får medhåll av vår pensionsekonom Mattias Munter. Enligt honom kan tjänstepension både attrahera nya medarbetare och hjälpa till att behålla nyckelpersoner.

Har du ett företag som växer? Välj rätt tjänstepension

– Men det handlar samtidigt om mer än bara pensionssparande för framtiden. De försäkringar som bör ingå i ett bra tjänstepensionskoncept ger även trygghet här och nu för medarbetare. En sjukförsäkring med förebyggande hälsoförsäkring är guld värt för ett företag där personalen är den viktigaste resursen.

Att Martensson Consulting, som nischat in sig på automationslösningar, blivit Gasellföretag i Dagens industri fem år i rad är enligt Nils ett kvitto på att man gör saker på rätt sätt.

– Vi tror på varje individs utveckling och att det är det som i grund och botten driver företagets utveckling. Visionen är att vi ska fortsätta växa men viktigast är att fortsatt vara ett starkt företag med medarbetare som trivs, utmanas och utvecklas. Känslan det skapar är fantastisk.

Att starta ett företag, menar Nils, är att starta en skapande process som nog drivs av samma vision som författaren som skriver en bok, konstnären som målar en tavla eller för den delen en snickare som bygger ett hus. En vision av att bygga upp, utveckla och skapa något, som han beskriver det.

– Första fasen av denna process kan vara svår då handlar det om att ”överleva” som företag, skapa resurser för sig själv och för sin familj. När man lyckas skapa en grund kan man addera saker till sin vision. Idag är en betydande del av visionen att skapa relationer och värde för våra kunder och samtidigt skapa glädje, erfarenheter och utvecklingsmöjligheter för våra anställda.

Testa vilken tjänstepension som passar ditt företag

Andra läser om

Fler nyheter