Gå till innehåll

Dubblat tre år i rad – så lockar snabbväxaren talanger

Malmöföretaget SQL Systems har dubblerat omsättningen tre år i rad. I takt med att företaget växer ökar kraven på arbetsplatsen. Heltäckande tjänstepensionslösningar och förebyggande hälsoarbete ger nöjda medarbetare – och fortsatt tillväxt.

Tjänstepension för enskilda firmor och mindre aktiebolag

För vd:n och majoritetsägaren Jonas Kimmehed på SQL Systems Sweden har de senaste åren varit en spännande resa. Både för företaget men också för honom personligen som ledare och chef.

– Vi har haft en fantastisk utveckling. Vi har dubblats i storlek tre år i rad ungefär, vilket gör att vi har gått från det lilla enmansföretaget eller tremansföretaget till ett lite större företag vilket ställer större krav, säger han.

Antalet anställda har vuxit med ungefär tre personer per år. Att gå från tre till sex, till nio, till tolv, till femton är en utmaning, betonar Jonas. Att de anställda trivs och mår bra är hans högsta prioritet:

För mig är det en självklarhet att nöjd personal och tillväxt hänger ihop, säger han.

SQL Systems Sweden ser till att data i kundernas IT-system motsvarar verkligheten – de skapar en så kallad digital tvilling, på engelska "digital twin". Bra kvalitet på data, rätt hantering och datan på rätt plats blir allt oftare ett krav. Ett IT-system och dess data måste spegla verkligheten helt enkelt.

Hur jobbar då Jonas för att de anställda ska må bra?

– För mig är det superviktigt att vi har en kultur med högt i tak och en tjänstepension för alla våra anställda, oavsett ålder. Som en del i Skandias tjänstepensionspaket får vi hälsokedjan – det förebyggande hälsoarbetet – på köpet.

Alla anställda får dessutom en gång per år träffa en rådgivare för att se över var tjänstepensionen ska placeras, berättar Jonas.

– Det är väldigt viktigt att de anställda känner delaktighet i sin pension samt får välja var pengarna ska landa.

Yngre anställda har högre krav

Personalen på SQL Systems Sweden är relativt ung och består till största delen av ingenjörer. Yngre medarbetare i dag ställer högre krav på arbetsgivaren. Samtidigt försvåras rekryteringen av att det finns en brist på ingenjörer i samhället. Med hjälp av de förmåner företaget kan erbjuda sina anställda vill Jonas skapa ett företag som är hållbart och lönsamt på lång sikt.

– Vi har fått skifta fokus och jobba med att se till att vi är en attraktiv arbetsplats för att kunna locka riktigt duktiga människor hit till oss.

 En arbetsgivare i framtiden måste förstå personal på ett bättre sätt än vad man gör i dag, menar han:

– Man måste lära sig att lyfta medarbetarna och kan inte blunda för dem som inte mår bra. Man kan inte göra som man har gjort traditionellt och vänta tills det är för sent, det handlar om relationen till de anställda. Chefer i dag måste ta ansvar för sina anställda – det tror jag är den stora utmaningen för chefer framöver.

Läs mer: Arbetslivsforskaren: "Vi står inför ett skifte i arbetslivet" 

”Företaget går bättre om de anställda trivs”

Emma Anderberg är Data Management konsult på SQL Systems.

Lönen eller trivseln – vad är viktigast när man söker jobb?                    

– Jag tycker att det är viktigt att man får en lön som motsvarar ens arbete givetvis, men samtidigt är det oerhört viktigt att man trivs på jobbet. Jag tror att företags tillväxt och hur personalen mår hänger väldigt mycket ihop. Du gör ett bättre jobb om du mår bra och trivs – och därmed går företaget också bättre.

Ge dina medarbetare bra förmåner 

Vilken tjänstepension passar ditt företag?

Med våra paket för tjänstepension kan du ge dina medarbetare riktigt bra personalförmåner.

Testa vår guide

Så får du bästa medarbetarna till företaget

Hög lön, tjänstebil och friskvårdsbidrag? Nej, det räcker inte längre för att attrahera de bästa medarbetarna. – Vi står inför ett skifte i arbetslivet, säger arbetslivsforskaren Christin Mellner.

Läs artikeln

S&P: Därför är Skandia årets liv- och fondförsäkringsbolag

Skandia är Årets livförsäkringbolag för andra året i rad. Vi är också Årets fondförsäkringsbolag. Det framgår av Söderberg & Partners nya Trafikljusrapport, som lyfter fram de bästa aktörerna på den svenska sparmarknaden.

Läs artikeln