Gå till innehåll

”Vi som arbetsgivare behöver ta stort ansvar för pensionen”

För det snabbväxande konsultbolaget Cartina i Stockholm är företagskulturen allt. – Vi ska vara en bra arbetsgivare i livets alla faser, säger Charlotte Mattfolk, partner, och berättar varför Cartina valt Skandia för sin tjänstepension och förebyggande hälsoförsäkring.

Cartina är ett managementkonsultföretag med experter på affärsförståelse inom digitalisering och hållbarhet.

De hjälper sina kunder att öka lönsamheten – med digitalisering som verktyg och hållbarhet som själva syftet.

– Vi är en ny typ av managementkonsulter och vi drivs väldigt starkt av kunskap, både att kunskap och dela med oss av vår kunskap, säger Charlotte Mattfolk.

– Vi är nytänkande och utmanar ständigt våra kunder i att lyfta blicken. Vi visar på hur framtiden kan komma att påverka affärerna, så att vi kan hjälpa företagen på den resan, säger Charlotte Mattfolk.

Hög tillväxt – ökat ansvar

Cartina har vuxit från tio till 50 anställda – på tre och ett halvt år. Eller som Charlotte Mattfolk säger: ”Vi måste sluta prata om oss själva som ett startup, för vi är faktiskt inte det längre!”

– Vi vill vara en stark utmanare på marknaden. Vi vill göra skillnad, säger hon. Och ska vi kunna göra det så måste vi vara en stor spelare. Annars så kommer vi inte lyckas att skapa tillräckligt stort värde.

Med kraftig tillväxt kommer också ökat ansvar.

– Vi vill att man ska kunna växa inom Cartina och därför vill vi vara en bra arbetsgivare i livets alla olika faser, säger Charlotte Mattfolk.

 

Cartinas kontor ligger vid Norrmalmstorg, mitt i centrala Stockholm.

Tjänstepension en självklarhet

Att locka de bästa medarbetarna till företaget, och nå tillväxt genom sina anställda, innebär en knivskarp konkurrens. För Cartina är tjänstepension en självklarhet.

– Det är en viktig personalförmån. Pensionen är en väldigt viktig del i livet och det är viktigt att man börjar spara till den tidigt. Och där tror vi att vi som arbetsgivare behöver ta ett stort ansvar.

– När vi letade pensionslösningar så tittade vi på alltifrån väldigt nytänkande moderna spelare till mer traditionella aktörer och där kände vi att Skandia blev den perfekta kombinationen för oss med en helhetslösning som svarar upp mot våra behov, säger Charlotte Mattfolk.

Viktigt må bra

Ska man ha arbetsglädje och tycka att det verkligen är kul att gå till jobbet så måste man må bra. I Skandias sjukförsäkring ingår en förebyggande hälsoförsäkring med en så kallad hälsosluss, där chefer och medarbetare enkelt kan få kontakt med en hälso- och rehabvägledare.

Även som arbets­givare kan du få stöd i frågor som rör en medarbetares hälsa. 

– En hälsoförsäkring gör att vi har en snabb tillgång till hjälp proaktivt utan att det behöver ha hänt så mycket. Det kan vara stress eller något fysiskt men det ger en väldig trygghet för våra medarbetare att veta att det är enkelt att lösa det, säger Charlotte.

Managementkonsulten William Lorenz berättar i filmen hur han drivs av att ha kul på jobbet.

Hållbarhet parameter

Cartina arbetar med hållbarhet och en viktig parameter i valet av pensionsbolag var därför självklar. Pensionssparandet måste vara hållbart.

– Som konsultbolag är det största inköpet vi gör varje månad vår tjänstepensionsförsäkring. Därför är det otroligt viktigt att vi har tänkt till på vilken typ av tjänstepensionsförsäkring vi har. Och att vi investerar i bolag som är granskade ur ett hållbarhetsperspektiv och bidrar till en hållbar utveckling, säger företagets hållbarhetschef Karin Nyberg.

– Mitt ansvar som hållbarhetschef är att göra det enkelt för Cartinas anställda att kunna göra ett medvetet val och ett hållbart beslut.

 

Karin Nyberg är managementkonsult och hållbarhetschef.

”Kulturen är allt”

Kulturen är djupt rotad i bolaget och genomsyrar allt som görs varje dag. Eller som Charlotte Mattfolk uttrycker det: i ett konsultbolag är kulturen allt!

– Det är det som ger det unika och som gör skillnad, säger hon.

Cartinas ledning satte tidigt sin vision – ”creating the curve” – och sina värderingar, som består av tre emojis: stjärna, hjärta, äpple.

Stjärnan står för mod och att ligga i framkant, vara nytänkande. Äpplet för kunskapsdelning, både mellan oss och med våra kunder. Hjärtat står för passion, engagemang, och vikten av att stötta varandra.

– En stark kultur är a och o, för det är ju den man tillhör. Framförallt i ett konsultbolag, där vi är så mycket ute hos våra kunder, så den måste vara någonting som verkligen knyter oss samman. Och därför är kulturen helt avgörande för varför man ska vilja jobba hos oss – att man känner att den är i linje med det jag tror på och det jag vill.

Charlotte Mattfolk spår att det kommer ställas väldigt höga krav på förändring som arbetsgivare i och med att det finns så många alternativ för individer.

– De kan starta sitt eget bolag, eller tillsammans med sina kompisar och det gör att man som företag verkligen måste vara relevant och erbjuda någonting som medarbetare vill ha i framtiden, avslutar hon.