Gå till innehåll

Chefens stressår 2020: Har du koll på dina varningssignaler?

Affärsplanering, slutleveranser, effektivisering. Toppat med lite julstress. Ja, december är en av årets tuffaste månader i rollen som chef. Maria Jakobsson , hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center, synar stressåret 2020 och listar 10 varningssignaler på att det är dags att slå av på takten.

Att vara chef är det roligaste jobb man kan ha – men det är heller inte lätt.

Vardagen är ansträngd med högt tempo, stort ansvar, växande personalgrupper, högar av administrativt arbete. Samtidigt ska man parera för ”den där lågkonjunkturen”…

Enligt en undersökning gjord av tidningen Chef 2018 är hela sju av tio chefer så stressade på jobbet att det hindrar dem från att göra ett bra jobb. Sex av tio lider av sömnsvårigheter – ett tydligt stresstecken.  

– Den moderna livsstilen gör att vi är ständigt uppkopplade – och egentligen aldrig avkopplade. Det gör att vi inte kan plocka bort stressen ur våra liv helt och hållet. Snarare handlar det om att lära sig hantera den och bli mer tolerant genom förebyggande åtgärder, så som kost, återhämtning, sömn och motion, säger Maria Jakobsson.

Förebyggande hjälp

Hon är en av flera hälso- och rehabvägledare i Hälsoslussen, som är en del av Skandias Hälsokedja. Till Hälsoslussen kan du som chef, men också dina medarbetare, vända sig för att få hjälp. Som chef kan du också få ett bollplank, konkreta tips och stöd i frågor som rör hälsa och arbetsmiljö. Hela 8 av 10 tar kontakt i förebyggande syfte, alltså innan problemen lett till kostsamma sjukskrivningar. Det kan handla om allt från stress och nedstämdhet till skador och värk. Och det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

– Det är viktigt att ta varningssignalerna på allvar. De ger oss en möjlighet att bromsa i tid. Det är mycket lättare att förebygga följder av stress än att behandla dem, säger Maria Jakobsson .

– Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp om ser några varningssignaler, tröskeln är i allmänhet ganska hög.

Koll på varningssignaler?

Men varför tycks vissa kunna leva med högt ställda krav i ett högt tempo, och samtidigt må bra? Svaret är egentligen enkelt: hur vi hanterar stress är individuellt.

– Vi har alla veckor när vi är stressade. Det är helt normalt och inget som tär på hälsan. Det som är problematiskt är när det blir långvarigt, månad efter månad, år efter år, säger Maria Jakobsson.

När man väl har fått en varningsflagga av sin kropp och hjärna är det hög tid att tänka till. Kroppens varningssignaler skiljer sig åt från person till person.

– Många av oss känner kanske att det inte finns någon risk att hamna i stressrelaterade problem men alla kan drabbas. Många sjukskrivningar beror idag på psykisk ohälsa, säger Maria Jakobsson .

Så fungerar hälsoförsäkringen

Stressåret 2020 – hur ser det ut?

Vi har tittat på stress kopplat till kalenderåret – för att få koll på hur stressåret ser ut. 

Jan: Vi har några extra dagars ledigt över julen och en del bestämmer sig då för att göra en förändring. Flest antal skilsmässoansökningar skickas in i januari.

Feb – mar: Mest inkommande samtal till Skandias Hälsosluss har vi i början av året under januari till mars. (8 av 10 vänder sig till oss i förebyggande syfte för att få hjälp innan problemen leder till sjukskrivning och det kan gälla problem både kopplat till jobbet och/eller privat). En stor del av problemen är kopplat till stress.

Maj – jun: Maj är ofta en skön månad då solen tittar fram och semestern börjar närma sig. Men det kan även vara en stressfull period på jobbet. För bland annat heltidsarbetande föräldrar kan ”att göra-listan” vara väldigt full då det är deadlines på jobbet inför sommarledigheten, semestern ska planeras och förberedas, skolavslutningar, bröllop och andra sommarfester. Det är många saker som är väldigt trevliga men som också kan vara stressframkallande.

Jul – Aug: Äntligen semester! Vad som på pappret ska vara årets mest avkopplande. Ofta kommer den tillsammans med höga krav, fullspäckade scheman och förväntningar om att allt ska vara så bra men kan också innebär stress och konflikter.

Här finns det en del som också drabbas av det som går under benämningen ”direktörssjukan”. Dvs att man blir sjuk när man varvar ner och börjar sin semester efter en mycket stressig och hektisk period.

Sep: Höst betyder nystart och här har vi också en månad då skilsmässor peakar enligt statistiken.

En del försöker att lappa ihop sitt förhållande under semestern men när det inte lyckas så väljer man att gå skilda vägar.

Okt: Senare under hösten peakar samtalen till vår Hälsosluss.  Det är medarbetare på våra kundföretag med Hälsoförsäkring som kontaktar Hälsoslussen när de behöver hjälp, t.ex. om de är nedstämda, har värk eller känner sig stressade.

Nov: Det är för många budgettider och affärsplanering för nästa år samtidigt som man ska få årets resultat i hamn vilket kan vara ganska stressande.

Dec: Få veckor kvar till jul. Mycket som behöver bli klart på jobbet. Många inplanerade aktiviteter med nära och kära på kvällar och helger. Julklappar som ska inhandlas och annat som ska förberedas inför julhelgen. För många blir stressen påtaglig under den här hektiska perioden, samtidigt som den viktiga pausen, återhämtningen som vi alla behöver för att orka med och fungera, prioriteras bort. 

Det finns många som tycker att julen är jättehärlig, men det är också en tid då det blir mycket stress och krav. Under julen upplever många att relationen till nära och kära kan bli något ansträngd. Exempelvis kan alkohol och brist på avlastning vara källor till konflikter och ilska.

Få ett friskare företag

Andra läser också om

Fler nyheter