Gå till innehåll

5 smarta tips för din skatteåterbäring

Tre miljoner svenskar får tillbaka på skatten i april. Här är 5 tips till dig som vill få ut mer av din skatteåterbäring.

Vad tänker du göra med din skatteåterbäring, investera eller spendera?

För många är skatteåterbäringen pengar man inte räknat med att få. Lite som en oväntad bonus! Vill du få ut mer av din skatteåterbäring? Här är 5 tips.

1. Spara och spendera

Det ena behöver inte utesluta det andra. Varför inte spara och spendera? Spara hälften och gör något roligt för resten. För den som ligger efter med det långsiktiga sparandet är det ett gyllene tillfälle att ge pengarna möjlighet att växa på sikt.

Vad sparar du till? Ta spartestet och hitta rätt sparform

2. Ränta på ränta-effekten

Det här är ditt bästa argument för att börja spara här och nu! Ränta-på-ränta-effekten lär av Albert Einstein ha kallats för världens åttonde underverk och den starkaste kraften i universum. Varje år du får ränta eller avkastning på dina pengar så ökar ditt belopp. När du sedan får avkastning eller ränta året därpå, så ökar även fjolårets avkastning och ränta.

Ett bra exempel på ränta på ränta-effekt är vår Kapitalförsäkring Traditionell.  De senaste 15 åren har återbäringsräntan i genomsnitt varit 5,8 % före skatt och avgifter (2004-2018). 

Spara långsiktigt med garanti och återbäringsränta

3. Våga ta risk – men inte för mycket

Har du redan en buffert för oförutsedda utgifter? Bra! Den kan med fördel ligga kvar på ett sparkonto lätt att komma åt. Men för ett långsiktigt sparande, kanske ända till pensionen, är det viktigt att låta pengarna jobba och ge dem chansen att växa. Då måste du också ta någon form av risk. Hitta en lämplig risknivå genom att välja olika typer av sparformer, marknader och placeringar.

Den perfekta sparformen existerar inte – knepet är att spara på flera sätt. Det viktiga är att du sätter igång!

Spara i aktier eller fonder?

4. Månadsspara

Att månadsspara är ett smart sätt att sprida riskerna, oavsett nivån på ditt sparande. Eftersom det är omöjligt att veta om börsen ska gå upp eller imorgon, sprider du dina risker genom att köpa vid olika tidpunkt.

Svara på 4 enkla frågor – se vilket sparande som kan passa dig

5. Spara till barn och pension

Många tänker enbart "halvlångsiktigt" i sitt sparande; vi sparar till sommarhus, köksrenovering... Här är det lätt att det långsiktiga sparandet glöms bort, som att amortera, spara till barn och pension. Många behöver spara mer privat än de tror till pensionen. Flera tusenlappar i månaden är inte alls ovanligt för en akademiker. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba!

Räkna ut hur mycket du behöver pensionsspara

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter