Gå till innehåll

Vi behåller bolåneräntan trots Riksbankens höjning

För första gången på sju år höjer Riksbanken reporäntan. Vi på Skandia behåller vår lägsta bolåneränta på 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %). Här svarar vi på några vanliga frågor om räntor och bolån.

Bara dagar före julafton meddelar Riksbanken att man höjer reporäntan från rekordlåga -0,5 % till -0,25 %. Osäkerheten har varit ovanligt stor den här gången, men nu står det alltså klart att räntan höjs för första gången på sju år.

Tidigare i år lanserade vi ett nytt bolåneerbjudande för kunder med tjänstepension hos oss. Nya och befintliga bolånekunder premieras med en ränta ned till 1,09 procent (effektiv ränta 1,10 procent*).

Hur kommer Skandia agera på dagens besked? Höjer ni räntan?

Vi kommer att fortsätta ha en lägsta möjliga ränta på 1,09% i rörlig ränta för våra kunder (effektiv ränta 1,10 %). Vi analyserar nu läget och planerar i stunden inte någon höjning. Vi kommunicerar alltid eventuella höjningar om eller när det sker.

När kommer ni ge besked om era övriga räntor?

Vi meddelar alltid om våra räntor förändras, just nu måste vi analysera beskedet noggrannare och se hur marknadsräntorna påverkas utifrån dagens höjning. Vi kan dock konstatera att vår rörliga ränta i nuläget inte påverkas av riksbankens räntebesked idag.

Vad tror ni om räntorna framöver?

Vi har haft en lågräntemiljö under långt tid och inflationstrycket är fortsatt relativt lågt, visar SCB:s senaste statistik. Prognoser är som vanligt osäkra, men mycket pekar på att det kommer att vara en måttlig och relativt långsam uppgång av bolåneräntor de närmsta åren.

Ska jag som kund binda räntan nu?

Det finns inget definitivt svar på den frågan. Vi tycker att alla bör se över vilka marginaler man har själv i sin ekonomi så man kan sova gott om natten. Har man lite mindre marginalerar att röra sig med kan det vara skönt att binda delar, eller hela, sitt bolån, nu när räntorna är fortsatt historiskt låga.

Vilken bolåneränta kan jag få hos er?

Vår rabattmodellen gäller alla lån oavsett bindningstid och är som tidigare fullt transparent. Den ränta som erbjuds baseras på en modell med fyra steg: storleken på lånet, belåningsgraden på bostaden, om du eller din medsökande har tjänstepension hos oss, samt om du har privat sparande hos oss. 

Räkna ut vilken ränta du kan få här

*Effektiv ränta 4,69 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta just nu 4,59 % motsvarar en effektiv ränta på 4,69 %.

Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med tecknad tjänstepension, en bindningstid på 3 månader, en belåningsgrad på upp till 60 % av bostadens värde, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 40 %, ett lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 13 180 kr (inkl. amortering om 4 000 kr) och en total kreditkostnad om 5 158 620 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet