Gå till innehåll

Veckopeng lär barnen pengavett

Allt färre barn får veckopeng. Men det är bra att lära barnen pengavett från tidig ålder – och att ge dem ansvar över en viss summa hjälper dem att förstå pengars värde.

I ett digitaliserat samhälle där frånvaron av fysiska betalningsmedel så som sedlar och mynt är allt mer frånvarande så är det svårt att komma igång med veckopengar. De ges i stället vid behov, eller så betalar föräldrarna barnens alla utgifter. Det kontantlösa samhället gör det helt enkelt krångligt att lägga slantar i spargrisen.  

– Men för att lära sig vad saker kostar, hur man sparar och planerar så att pengarna räcker, är det bra att låta barn öva sig på att handskas med pengar, säger Trifa Chireh, spar- och pensionsekonom på Skandia. 

– Det är viktigt i ett konsumtionssamhälle där sociala medier synliggör konsumtion och förstärker social jämförelse. Dessutom är man tack vare digitaliseringen bara ett klick bort från att shoppa och spendera. Veckopeng och ansvar över pengar ger självförtroende att senare i livet på välgrundad bas planera för framtida behov, säger Trifa.

Börja prata pengar

Mellan sju och tio års ålder brukar barn få sin första veckopeng, men även yngre barn kan lära sig hantera en mindre peng. Lämplig nivå är det självklart upp till varje familj att avgöra. 

Kontant eller digital veckopeng genom betalkort, Swish och internet beror lite på barnens ålder. Med Skandia Ung får barn och ungdomar från 9 år möjlighet att hantera sin ekonomi.

Mer om Skandia Ung

Ju yngre barn desto viktigare med det kontanta för att lättare förstå genom att känna och ta på den. Köp en spargris när barnet är litet och öppna sedan ett bankkonto när det blir lite äldre.

– Att börja prata pengar med barnen tidigt är helt rätt. Undvik pekpinnar i början och ta upp det i situationer där barnet redan är engagerat och intresserat, exempelvis i leksaksbutiken, säger Trifa Chireh. 

Lära sig planera

När barnen är lite större kan man gå över till månadspeng. Fördelen med en större summa per månad är att barnen måste lära sig planera så att pengarna räcker.

Det är viktigt att sätta sig ner tillsammans, barn och föräldrar, och komma överens om vad pengarna ska räcka till. Pengarna ska kanske räcka till kläder, mobilräkning, gymkort och nöjen. För yngre barn brukar det handla om godis och leksaker.

Att uppmuntra till sparande är också klokt. Du som förälder kan agera ”mamma/pappabank”  och låta barnet sätta in pengar. Ge en bra ränta på pengar som sparas och berätta gärna också hur pengarna kan växa om man sparar. Sparmål kan vara leksaker, dator, tv, tv-spel, sportutrustning, kläder, djur och för tonåringar bostad.

– När barnen bli lite äldre kan man även involvera dem i familjens ekonomi. Det kan handla om var man ska åka på semester och hur man hjälps åt att spara pengar till reskassan. Fokusera på att uppmuntra ett sunt ekonomiskt tänkande, säger Trifa Chireh. 

Långsiktigt sparande

Så tidigt som möjligt bör man börja prata mer långsiktigt sparande.

– Det blir allt viktigare för att kunna köpa bostad, betala utbildningar och få en bra pension – frågor som kan tyckas ligga långt fram i tiden men som är bra att lyfta tidigt. Varför inte hjälpas åt att starta ett sparande, där barnet själv väljer ut några fonder att placera pengarna i? Det blir ett konkret sätt att lära sig och betydligt roligare än att bara prata om sparande, säger Trifa Chireh. 

Börja månadsspara idag

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.