Gå till innehåll

Här är 12 bästa deklarationstipsen

Det är åter deklarationsdags, vilket kan fylla många svenskar med stress. Men deklarationen är egentligen en utmärkt möjlighet att se över sin ekonomi och göra smarta val för framtiden.

Har du inte deklarerat ännu? Då börjar det blir dags!

Årets deklaration ska vara inlämnad senast den 2 maj. Genom att navigera rätt i deklarationsdjungeln kan du på sikt spara många tusenlappar.

Här är tolv poster att hålla koll på i årets deklaration:

1. Deklarera i god tid. Känner du att du behöver mer tid kan du begära anstånd. Då slipper du betala en onödig förseningsavgift på 1 250 kronor.

2. Skaffa digital brevlåda och anmäl skattekonto hos Skatteverket för smidig utbetalning av skatteåterbäring. 

3. Om du sålt aktier eller fonder under föregående år som har legat i en värdepappersdepå ska du redovisa din vinst eller förlust på försäljningen. De kvittas mot varandra för en bättre skattesituation. 

4. Fördela räntan mellan er. Om ni har bolån eller andra lån ihop så fördelar banken automatiskt räntan lika mellan er. Om en av er tjänar för lite för att kunna utnyttja hela ränteavdraget så fördela om det i deklarationen genom att stryka över det förtryckta beloppet och skriva dit det nya. Kom bara ihåg att ändra avdragsbeloppen i bådas deklarationer.

5. En för stor återbäring är ett dåligt och i princip räntelöst sparande. Om du istället jämkar skatten blir det mer pengar i handen varje månad som kan sparas smartare.

6. Från och med 2017 slopades räntan på Skatteverkets skattekonto. Det är onödigt att ha sina pengar liggande på ett nollräntekonto. Självklart ska man ha en buffert i vardagsekonomin, som helst finns lättåtkomlig på ett sparkonto. Men det handlar snarare om utgifter som kan dyka upp under det närmaste året. För långsiktigt sparande är det viktigt att ge pengarna möjlighet att växa. Då måste du också vara beredd att ta någon form av risk.

7. Avdrag för privat pensionssparande finns som bekant inte längre. Nu finns andra sparformer för pensionen, till exempel Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring

8.Skatteverkets app kan du godkänna din deklaration, göra reseavdrag och se hur mycket skatt du ska få tillbaka eller betala. För att få full koll på vilka avdrag du kan ha rätt att göra så har Skatteverket också tagit fram ett Avdragslexikon för privatpersoner

9. För att få avdrag för rot-eller rutarbete under inkomståret 2017 måste arbete vara utfört senast den 31 januari i år, men vara betalt före årsskiftet 2017/2018. Du kan fördela avdragen inom hushållet. För rotavdrag får du göra avdrag med max 50 000 kronor per person, upp till 30 procent av arbetskostnaden. För rutavdrag gäller max 25 000 kronor per person eller max 50 000 kronor för personer över 65 år, samt 50 procent av arbetskostnaden. Dock räknas rut och rot ihop och får totalt inte överstiga 50 000 kr per person och år.

10. Tänk på att utnyttja tiden du lägger på deklarationen att parallellt gå igenom din ekonomi. Se det som ett slags bokslut. Månadssparande i fonder är ett smart sätt att sprida riskerna. När börsen går ned köper du billigare och förr eller senare har det historiskt sett vänt upp.

11. Om du hyr ut din villa eller fritidshus får du göra avdrag med 20 procent av hyran. För bostadsrätt eller hyresrätt får du göra avdrag för den avgift/hyra du själv betalar.

12. Ta ut din pension på ett smart sätt. Om du snart ska gå i pension kan det vara läge att fundera igenom hur du ska fördela uttagen, eftersom det kan påverka din skatt. I vår guide kan du som är anställd, egenföretagare eller redan pensionär få få hjälp till nästa steg.

Här är de vanligaste frågorna vi får i deklarationstider

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.

Andra läser om

Se fler nyheter