Gå till innehåll
Tre generationer av kvinnor

Medlåntagare till bolån

Som ung i dag kan det vara svårt att själv ta ett bolån för att köpa sin första bostad. En möjlighet är att man lånar tillsammans med en förälder – då tar vi hänsyn till bådas ekonomi.

Ansök om bolån

Fördelar med medsökande

Längtar du efter att flytta hemifrån men har svårt att få ett bolån beviljat? Är du studerande eller ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att ha en tillräckligt god ekonomi för att ta ett bolån själv. Därför kan du ansöka om bolån tillsammans med din förälder, en så kallad medlåntagare.

  • Chansen att få igenom låneansökan är större
  • Om någon av er som låntagare har er tjänstepension hos Skandia så får ni extra rabatt på räntan

3 saker att tänka på tillsammans med medlåntagaren


Två kvinnor flyttar inredning

1. Samma villkor gäller båda parter

Det är viktigt att känna till att föräldern tar lånet på samma villkor som du, oavsett om föräldern ska bo i bostaden eller inte. Medlåntagaren har till exempel samma skyldighet som huvudlåntagaren att betala tillbaka på lånet. Kan inte huvudlåntagaren betala lånet är medlåntagaren ansvarig för att se till att det betalas. 

Tänk på! Har bostaden en belåningsgrad över 50 procent eller om skuldkvoten är över 4,5 gånger er sammanlagda årsinkomst ska lånet amorteras. Läs mer om amortering här.

Två personer håller i en blombukett

2. Att äga bostaden tillsammans

En förälder kan även gå in och äga lägenheten tillsammans med dig. Att äga en del av lägenheten ger en viss kontroll över hur bostaden används. I så fall är det bra att på förhand komma överens om hur de löpande kostnaderna ska fördelas och vad som gäller vid en eventuell försäljning. Har försäljningen genererat en vinst bör man komma överens om hur den ska fördelas.

Tänk även på att vissa bostadsrättsföreningar också kräver att någon med större inkomster kan stå med som ägare för att bevilja medlemskap åt någon med lägre inkomster.

Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

3. Glöm inte juridiken

När du tar ett bolån tillsammans med din förälder är det viktigt att inte glömma de lagliga dokumenten som är bra att se över. När ska lånet övertas av dig? Hur stor möjlighet till påverkan ska föräldern ha över bostaden? Vad händer om du blir sambo och delar bostaden med en person som inte är skriven på lånet?

Det finns med andra ord en del att fundera på när man tar ett gemensamt bolån. Vill du ha hjälp på vägen kan vårt samarbete Verahill och Familjens jurist komma väl till pass.

Så här ansöker du med en medlåntagare

  1. Påbörja en bolåneansökan genom att trycka på ansök om bolån.
  2. Ange att ni söker tillsammans med en förälder och fyll därefter i uppgifterna för huvudsökande och medsökande 
  3. När ni skickat in ansökan måste medlåntagaren logga in och godkänna ansökan innan vi kan påbörja hanteringen av ert ärende. 

Är ni fler än tre sökande? Ring vårt bolåneteam på 0771-52 50 00.

Ansök om bolån