Gå till innehåll
Tre generationer av kvinnor

Medlåntagare till barnets första bostad

Som ung i dag kan det vara svårt att själv ta ett bolån för att köpa sin första bostad. En möjlighet är att du som förälder lånar med ditt barn – då tar vi hänsyn till bådas ekonomi.

Så här ansöker du

BolånLåna till ny bostad › Medlåntagare

Att vara medlåntagare till första bostaden

För att hjälpa ditt barn med sin första bostad kan du som förälder gå in som låntagare tillsammans med barnet. Fördelen är att

  • Chansen att få igenom låneansökan är större
  • Både du och ditt barn får rabatt på räntan om du har tjänstepension hos oss

6 saker att tänka på som förälder och medlåntagare

Två kvinnor flyttar inredning

1. Samma villkor gäller båda parter

Det är viktigt att känna till att du som förälder tar lånet på samma villkor som ditt barn, oavsett om medlåntagaren ska bo i bostaden eller inte – du har exempelvis samma skyldighet som låntagaren (barnet) att betala tillbaka på lånet. Kan inte barnet betala lånet är du ansvarig för att se till att det betalas. 

Person flyttar kulor från en skål till en annan

2. Kan begränsa utökning och ytterligare lån

Att vara medlåntagare kan begränsa möjligheten för dig att utöka lånet på ditt eget boende. Och sträva efter att inte ha för höga lån i relation till din inkomst – har du det kan det bli svårt att ta ytterligare lån i framtiden.

Man håller barn i famnen

3. Finns det fler som behöver stöd?

Har du flera barn som du också vill hjälpa på samma sätt, så krävs det att ekonomin klarar det.

Person låser upp en dörr

4. Påverkas ni av amorteringskravet?

Har bostaden en belåningsgrad över 50 procent eller om skuldkvoten är över 4,5 ska lånet amorteras.

Två personer håller i en blombukett

5. Att äga bostaden tillsammans

Du kan även gå in och äga lägenheten tillsammans med ditt barn. Att äga en del av lägenheten ger dig en viss kontroll över hur bostaden används. I så fall är det bra att på förhand komma överens om hur de löpande kostnaderna ska fördelas och vad som gäller vid en eventuell försäljning. Har försäljningen genererat en vinst bör man komma överens om hur den ska fördelas.

Tänk även på att vissa bostadsrättsföreningar också kräver att någon med större inkomster kan stå med som ägare för att bevilja medlemskap åt någon med lägre inkomster.

Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

6. Glöm inte juridiken

När du tar ett bolån tillsammans med ditt barn är det viktigt att inte glömma de lagliga dokumenten som är bra att se över. När ska lånet övertas av barnet? Hur stor möjlighet till påverkan ska du som förälder ha över bostaden? Vad händer om barnet blir sambo och delar bostaden med en person som inte är skriven på lånet?

Det finns med andra ord en del att fundera på när man tar ett gemensamt bolån. Vill du ha hjälp på vägen kan vårt samarbete med Familjens jurist komma väl till pass.

Guide – så här blir du medlåntagare

  1. Undersök om du kan utöka ditt nuvarande bolån eller på annat sätt hjälpa till med finansieringen av ditt barns bostad.
  2. Om ni vill ansöka om ett nytt lån, gå till ansökan om bolån.
  3. Fyll i ansökan tillsammans med ditt barn och ange att du är medlåntagare. Är ni fler än två sökande? Ring vårt bolåneteam på 0771-52 50 00.
Ansök om bolån

Mer om bolån hos oss