Sparproffset: Den perfekta portföljen är som en välblandad Gin och Tonic
Före detta bankspion, finansman, riskkapitalist, sparproffs, förläggare, författare, musiker, fotograf och Sveriges kanske främsta expert på gin och tonic. Ja, man kan undra om dygnet verkligen bara har 24 timmar för Hans-Olov Öberg.
Lyssna på hela samtalet med Hans-Olov Öberg i vår podd ovan.
Från författare via finansman till musiker – och så skriver han en cocktailspalt för tidningen Affärsvärlden. Hans-Olov Öberg har många strängar på sin lyra.
– Man pratar ju ganska mycket om att ha ett liv i balans. Jag tror snarare att livet är en serie av olika obalanser. För mig har det varit så jag gör en sak i 110 och sen gör jag någonting annat i 110 och sen så behåller jag det som var bäst av det gamla och lägger till någonting nytt, sa han när han gästade vår podd En påse pengar.
Där avslöjade han också allt om sin bakgrund som bankspion på en av Sveriges största banker.
– Det här är ju i princip preskriberat. Det var en konkurrentbevakning fast med en på den tiden ung chef som hade läst allt om underrättelsetjänst och sådana grejer. Så vi satt med lösskägg och prenumererade på konkurrenternas personaltidningar och pressklipp ur dagstidningar och försökte skapa någon slags mönster av vad de höll på med, berättade han och tillade:
– Det var ju inte så många sensationella grejer egentligen. Men för en liten grabb som just hade gått ut Handels var det coolt att sätta upp hypoteser om varje konkurrent.
Nu skriver han allt från deckare till kokböcker, och i en bok jagar Hans-Olov det perfekta receptet på en Gin och Tonic.
– Den perfekta GT:n är ju alltid den där du planerar att blanda härnäst som du inte har testat än, i min värld. Men det handlar ju också om att hitta den här perfekta balansen mellan just den där ginen och just den där tonicen och kanske mixtra i någonting annat också och garnera med någonting som lirar med den plan du har för hur allting ska bli.
Och just det här tänket går även att applicera på sitt sparande, när man bygger en portfölj, att man hittar en balanserad mix, framhåller han:
– Och ju godare den blir desto högre riskjusterad avkastning.
Här är Hans-Olovs 3 bästa spartips
1. Gör din hemläxa
Läs på ordentligt. Eller välj att ta hjälp genom att investera i fonder.
– Det här är på riktigt. Stoppar du in riktiga pengar på en riktig marknad så finns det alltid någon som har läst på lite mer än du som är lite smartare än du, och du måste göra allt du kan i din makt för att begripa saker och ting. Där får man inte släppa ratten för en sekund, säger Hans-Olov och tillägger:
– För de som inte är pålästa eller inte har tiden att intressera sig för börsen, så finns det ju verkligen bara en väg. Gå via proffsen och investera i olika fonder. Även där gäller det ju att göra sin hemläxa och se till att man stoppar pengarna på ett ställe som har bäst kombination av avkastning och avgifter. Men det sitter folk som ägnar hela sitt liv åt att vara duktiga fondförvaltare så luta dig mot dem.
2. Investera klokt
Tänk på att när du investerar i aktier eller fonder så finns det inga garantier.
– Investera inte mer än du har råd att förlora. Det är ju ett gammalt hederligt råd, säger Hans-Olov.
3. Riskjustera
Bestäm dig för hur du tror framtiden kommer att se ut för bolaget som du väljer att investera i framöver och lyssna på vad marknaden tror. Kalibrera sedan om utifrån vad som händer. Släpp och gå vidare när det inte går som du eller marknaden hade tänkt för de bolag eller fonder du valt att investera i. Eller håll i det som går bra och våga åka med.
Lyssna på hela samtalet med Hans-Olov Öberg i vår podd (och glöm inte att börja prenumerera så du inte missar nästa avsnitt!) – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Så påverkas du som sparare av USA-valet
Över 80 procent av USA:s väljare rankar ekonomin som den främsta valfrågan. Men hur stor roll spelar egentligen ... Läs mer
Diamant Salihu: Så skyddar du dig mot dagens bedrägerier
Vi behöver alla hjälpas åt för att stänga kranen av pengar som fyller på bedragarnas fickor. Det menar Diamant Salihu, ... Läs mer
Då märks räntesänkningarna i din plånbok
Efter en lång period av högt svenskt ränteläge är Riksbankens senaste sänkningar efterlängtade av många bolånetagare. ... Läs mer