3 sätt att spara på - baserat på din personlighet
Är du medveten om hur ditt beteende påverkar ditt sparande? Att spara regelbundet kan bli enklare om du utgår ifrån din personlighet. Vi listar tre vanliga spartyper och tipsar kring hur du kan tänka beroende på vem du är. Vår sparekonom Maria Landeborn berättar varför du bör spara tio procent av din månadslön.
Den mänskliga naturen spelar en större roll i affärsbeslut än många vill erkänna. Vi styrs till stor del av känslor och rationella argument påverkar oss inte så mycket som vi kanske vill tro.
De flesta är nog medvetna om att det är bra att spara regelbundet, men väldigt många av oss har svårt för det. Vi faller helt enkelt för snabba, tillfredsställande belöningar hellre än långsiktiga fördelar.
Detta är också något som årets Nobelpristagare i ekonomi, Richard H Thaler, studerat på djupet och prisas för sina insatser i beteendeekonomi. Han har visat hur det mänskliga beteendet inverkar på ekonomiska beslut och att ekonomiska modeller därför måste anpassas efter det. Människan beter sig i många situationer irrationellt, även när det gäller den egna ekonomin.
Samtidigt kan olika sparstrategier passa oss olika väl beroende på våra personligheter.
Tre fiktiva personligheter kan ge helt olika spartyper.
Välj sparform och kom igång med ditt sparande direkt
1. Den intresserade och medvetna
Den intresserade och medvetna är en aktiv och insatt person som hänger med i finansvärlden och gillar att diskutera utvecklingen på börsen. Hen läser finanstidningar och kollar aktiekurserna på nätet. Detta är en person som sprider sitt sparande och tycker att det är roligt att hålla koll.
Kommentar: ”Den som är intresserad och har tid kan sköta mycket själv. Personen har sannolikt redan ett regelbundet sparande. Det är en stor fördel att sprida riskerna och välja fonder som placerar i olika delar av världen. Med ett långsiktigt sparande är chansen stor att avkastningen blir bra till slut.”
2. Den försiktiga
Den försiktiga vill helst vill inte ta några risker och kanske tycker det känns svårt med fonder och aktier. Hen vill gärna spara men har ingen koll på hur man ska komma igång.
Kommentar: ”Självklart ska man ha en buffert i vardagsekonomin, som helst finns lättåtkomlig på ett sparkonto. Men det handlar snarare om utgifter som kan dyka upp under det närmaste året. För långsiktigt sparande är det viktigt att ge pengarna möjlighet att växa. Då måste du också vara beredd att ta någon form av risk.”
3. Den spendersamma
Den spendersamma är medveten om att det är bra att spara, men det finns så mycket annat att lägga pengar på…
Kommentar: ”Oavsett inkomstnivå kan det vara svårt att spara. Därför kan det vara smart att föra egen statistik någon månad för att visualisera hur pengarna försvinner. En summa som sparas regelbundet till ett sparkonto är ett enkelt, första val för att komma igång. Du kan också spara några hundralappar i månaden i fonder.”
Sparekonomen tipsar
Oavsett personlighet så bör alla spara, menar Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.
– De flesta behöver spara inför framtiden och inför sin pension, eftersom den allmänna pensionen inte kommer att räcka. Man behöver också en buffert för oförutsedda utgifter och händelser i livet. Med en till tre månadslöner på ett sparkonto klarar man att stå utan inkomst under en period, säger Maria Landeborn och tillägger:
– Ett sparkapital ger också möjlighet att leva gott och unna sig att göra roliga saker under livets gång. Ett sparande ger både trygghet och frihet.
– En tumregel är att man ska försöka spara tio procent av sin nettolön per månad över tid. Det är ett bra riktmärke, men det kanske inte är möjligt under vissa perioder i livet. Då är det bättre med ett litet och regelbundet månadssparande än inget alls, och det gäller alla människor, avslutar Maria Landeborn.
Tänk på
Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Experterna: Har börsåret 2025 mer att ge?
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer