5 psykologiska trick – som lätt ger dig en bättre ekonomi (och lägre elräkning)
Stressad över ekonomin? Skippa det rationella, låt dig styras av känslor – och fatta kloka beslut. Kort sagt: gör det lätt att göra rätt, med de här smarta strategierna från en av Europas ledande experter på nudging.
– Majoriteten av vårt beslutsfattande sker i den känslostyrda delen av hjärnan, så i stället för att jobba för att vi hela tiden ska vara så rationella som möjligt tycker jag att vi borde designa samhället så att vi kan få lov att vara känslostyrda och intuitiva, och ändå kunna fatta rätt beslut, det säger Katharina Paoli, en av Europas ledande experter på nudging, i vår podd En påse pengar.
Lätt att göra rätt
Nudging handlar om att skapa smarta vanor genom att ge en liten vänlig knuff i rätt riktning snarare än att peka med hela handen eller straffa. Kan du dina Nobelpristagare så kanske du minns att Richard Thaler fick Nobelpriset i ekonomi 2017 för sin forskning om nudging. Det handlar om att göra det lätt att göra rätt.
– Hur kan vi använda det vi vet om mänsklig psykologi och beteendevetenskap och göra det så intuitivt och naturligt som möjligt att göra rätt, säger Katharina.
Nästan hälften av alla svenskar känner sig stressade över sin privata ekonomi, visar en undersökning som vi på Skandia har gjort. Hur kan man använda nudging för att hjälpa hjärnan att fatta kloka beslut?
– Om man nu vet att vi står inför fler räntehöjningar är det kanske dags att börja plocka undan lite redan nu och inte tänka att man tar det sen, utan planera sin ekonomi långt i förväg. Det första är att ta sig över tröskeln till att börja anamma en ny vana eller ett nytt beteende och sen hålla kvar i den. Då behöver vi hitta smarta strategier, säger Katharina.
Kolla inte saldot för ofta
Ett smart sätt att spara är att ställa in en autoöverföring på en förbestämd summa så fort lönen kommer in, i stället för att behöva fatta beslutet om hur mycket man vill spara en gång i månaden, framhåller Katharina. Sen kanske man inte ska vara inne och kika på sitt sparsaldo allt för ofta.
– Kanske du vill sätta en avisering i telefonen som påminner dig om att vara lite mer rationell, långsiktig och eftertänksam i ditt sparande, och inte agera på impuls. I tider när börsen går bra och du är inne och tittar en gång i veckan då börjar man lätt känna att man kan unna sig lite mer och plocka ut mer av sitt sparande, jämfört med om man bara hade glömt bort det ett år och låtit det växa, säger hon.
Att tävla mot andra är också ett smart sätt att nudga sig själv till goda vanor. Katharinas team arbetar bland annat med att utveckla en digital tjänst där just att jämföra sig med andra används för att ändra människors beteenden kopplat till att spara el.
– Vi bryr oss väldigt mycket om vad våra grannar, vänner och kollegor gör. Kan man på sin elräkning eller i en app jämföra sin energiförbrukning med likvärdiga hushåll som sitt eget, så triggas en gynnsam tävlingsinstinkt, och vi kan spara både el och pengar. Det finns många exempel på hur vi kan ändra våra beteenden just för att man triggar den här inre jägaren i oss, säger hon.
Lyssna på samtalet med Katharina Peolis i vår podd – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten
Här är 5 av Katarinas bästa nudging-tips för en starkare ekonomi
1. Designa in vänliga påminnelser i din vardag
Har du bestämt dig för att ändra en vana, till exempel spara in på något – så se till att påminna dig på ett härligt sätt.
– Våga sätta upp lite post-its här och var och använd smileys och hjärtan och sådant som vi vet psykologiskt påverkar oss på ett positivt sätt och gör oss mer benägna att faktiskt ändra vanor.
2. Nyttja förändringsfönster och den så kallade nystartseffekten
Vid vissa nystarts-tillfällen, som nyår, jobbstart – eller efter en pandemi, är vi mer motiverade att ändra våra vanor och det är då mycket större chans att vi också fullföljer det hela vägen. Utnyttja det.
– Det kanske är så enkelt som att nu är det snart vår, eller du ska flytta eller har en förändring i din familjesituation – vad kan du då göra för att koppla på nya vanor? Kanske börja cykla i stället för att ta bilen?
3. Ta hjälp av vanor du redan har för att skapa nya
Vad har du för automatiska beteenden som du redan gör idag, där du kan koppla på en ny vana? Till exempel börja göra armhävningar varje gång du borstar tänderna, eller fundera igenom din ekonomi varje gång du tar ut soporna.
4. Skapa goda förinställningar
Ge dig själv goda förutsättningar att göra rätt. Som att sätta en automatisk överföring till ditt sparande så fort lönen kommer in varje månad, i stället för att du ska behöva fatta det beslutet varje gång.
5. Gör saker till en tävling
Se om du kan utmana din familj eller kollegor i dagliga beteendeförändringar, som att ha med lunchlåda eller inte köpa lyxkaffe.
Vad kan ett månadssparande ge?
Andra läser om
Nu sänks skatten på ditt sparande – så påverkas du
Regeringen meddelade nyligen ett förslag att skatten på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar ska sänkas ... Läs mer
Tid slår tajming – är börsen en “drama queen”?
Vad händer med börsen efter senaste tidens turbulens? Hur ska jag tänka framåt med mitt sparande? Kan marknaden ... Läs mer
Placeringsutsikter september 2024: Räntesänkningar i sikte
Kraftiga räntesänkningar förväntas under hösten och vintern. Men osäkerheten kring den amerikanska ekonomin och ... Läs mer