Träna dig yngre – professorns bästa knep
Vi vet alla att motion är nyttigt och att vi håller oss friskare, piggare och blir på bättre humör. Men kan träning till och med göra oss yngre? Enligt en av Sveriges ledande fysiologer – läkaren och professorn Carl Johan Sundberg – är svaret tveklöst ja!
Minskad stress, bättre sömn och ökad kreativitet. Det är några av fördelarna med regelbunden motion och frisk luft.
Men enligt Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet, kan det också göra dig yngre rent biologiskt.
– Man kan dels känna sig yngre, men också påverka vävnaderna i kroppen så att de fungerar bättre som de gjorde när man var yngre, säger han i programmet Skandia Live.
Du kan stärka muskulaturen samtidigt som du påverka hjärnan positivt.
– Man kan till viss del ”backa bandet” och förändra i alla åldrar – ända upp i 100-årsåldern visar studier, säger Carl Johan Sundberg.
Hälsa på recept
Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget, skriver Carl Johan Sundberg i sina böcker Hälsa på recept (skriven med Anders Hansen) och Stark hela livet (med Jessica Norrbom).
– Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara gör att du går ner i vikt och får bättre kondition och styrka.
Faktum är att träning är så nyttigt att det idag alltså till och med skrivs ut på recept.
– Förutom läkemedel kan man som läkare stötta människor i beteendeförändring. Det kan handla om fysisk aktivitet, diet, stresshantering och sömnfrågor. Idag ordineras fysisk aktivitet på recept uppemot 150 000 gånger per år. Det kanske låter mycket men är faktiskt långt under det behov som föreligger, säger Carl Johan.
Hur stor ”dos” motion vi behöver varierar från person till person.
– Men de flesta behöver mer än vad de gör!
Aldrig för sent
Vi är alla olika och enligt Carl Johan Sundberg svarar vi alla olika på olika typer av träning. Rekommendationen just nu är enligt professorn 150 minuter fysisk aktivitet i veckan, till exempel 30 minuters rask promenad fem dagar i veckan. Samt att belasta muskulaturen – det kan handla om situps, benböj, armhävningar och/eller ryggresningar ett par gånger i veckan.
– Det är grundplåten kan man säga. Om man idag inte är fysiskt aktiv är det en bra start att göra något mer - då är det bra med promenader runt kvarteret. Det kan alltså räcka med att få in mer vardagsaktivitet för att må bättre, menar Carl Johan Sundberg.
Han konstaterar att det kan vara lätt att fastna i tanken att ”jag som aldrig tränat eller hållit på med något tidigare kan väl inte få effekt”.
– Men det är inte korrekt! Du kan få effekt på alla möjliga plan, både fysiskt och mentalt – och detta hela livet. Det är aldrig försent att börja träna!
Hälsoslussen
Få hjälp och råd att må bättre. Du kan till exempel få hjälp med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering.
Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.
Till HälsoslussenAndra läser också om
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer
Naprapat-Jonas: Här är nyckeln till ett starkare, friskare och lyckligare liv
Vi behöver både stillhet och rörelse för att må och prestera på topp. Och god hälsa omfattar HELA kroppen, där alla ... Läs mer