6 frågor till sömnexperten
Sömn kan göra underverk för kreativiteten och välbefinnandet - men stress, skärmtid och stillasittande får oss att sova allt sämre. Av alla som kontaktar Skandias Hälsosluss har mer än hälften sömnsvårigheter. Här är sömntipsen du kan göra något åt.
De allra flesta har nog haft en period i livet med sömnsvårigheter. Men hur viktig är sömnen egentligen och hur kan du få den att fungera? Aleksandar Djordjevic hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center har koll på sömn och vet vad du ska tänka på. Vi har ställt sex frågor till honom.
1. Jag har haft svårt att sova senaste tiden, vad ska jag göra?
Om vi sover dåligt några nätter är det ingen idé att oroa sig. Men om det är under en längre period kan det vara värt att se över hur du skapar förutsättningar för sömnen. Sömnproblem är nämligen ofta ett symtom på att vi kanske har stressat för mycket under dagen, rört oss för lite eller inte varit utomhus. Fysisk aktivitet har stor betydelse för hur du sover.
2. Hur mycket bör man sova?
Hur mycket man bör sova är individuellt. I genomsnitt behöver vi mellan sju och nio timmars sömn för att må bra. Om vi får tillräckligt med sömn blir vi bättre på att behålla fokus och vi presterar bättre, blir mer kreativa och får ett bättre humör.
Läs också: Så håller du igång kropp och knopp när du jobbar hemma
3. Jag kollar ofta i mobilen innan jag ska sova – ska jag sluta med det?
När vi tittar på skärmar matar vi hjärnan med information och intryck. Skärmar motverkar alltså den nedvarvning och lugn som vi behöver för att kunna slappna av. Om du har svårt att somna och har vanan att titta i mobilen ända tills du ska sova, då kan det vara värt att stänga av mobilen.
4. Kan jag sova i kapp ifall jag fått för lite sömn under flera nätter?
Kroppen är ganska bra på att kompensera och skapa mer djupsömn när det behövs så vi återhämtar oss naturligt om vi får tillräckligt med sömn under helgen. Men för lite sömn under långa eller återkommande perioder kan ge negativa hälsoeffekter. Man kan alltså inte kompensera hur mycket som helst och hur länge som helst.
5. Vad kan jag som chef och ledare göra om jag ser att en av mina medarbetare ofta är trött?
Då är det viktigt att fråga hur personen mår. Och fråga inte bara - ta dig tid att lyssna på svaret och erbjud stöd i den mån det behövs. Ofta hänger trötthet ihop med något annat. Har personen för mycket att göra - kan du stötta på något sätt i arbetet? Har personen utrymme att ta tillräckligt med pauser? Om det inte räcker med de första hjälpinsatserna då är det viktigt att stötta medarbetaren att ta hjälp av sin hälsoförsäkring för att få professionell hjälp.
Hur är läget? Här är experternas bästa hälsotips
6. Den nya hybridmodellen att jobba hemma ibland – kan det påverka hälsan?
Hemma kan man planera sin tid så man får återhämtning och omväxling vilket vi mår bra av. Problemet vid distansarbete kan vara att göra en tydlig avgränsning mellan jobb och fritid. Vi kanske jobbar på kvällen och sover sämre på grund av det. Om vi däremot kan få de positiva effekterna av att träffa kollegor på kontoret kombinerat med lugnet hemma med tid att göra positiva saker som träning och slippa kollektivtrafiken – då kan det här nya arbetssättet vara positivt för många.
Läs också: Så får du en bättre miljö när du jobbar hemifrån
Sömnexpertens bästa tips
- Förutsättningarna för sömnen skapar vi under dagtid när vi är vakna.
- Se till att få omväxling under dagen med lagom mycket arbete och aktivitet samt pauser. Glöm inte bort att fysisk aktivitet och utomhusvistelse är viktigt för vår sömn
- Ta tid att varva ner på kvällen. Låt sista timmen bli en nedvarvningsrutin där vi släcker ned, tar bort skärmar och andra intryck för att ge kroppen en chans att komma ned i varv.
Hur är läget?
Vi vill att du ska må bra, därför finns Skandia Tjänstepension med Hälsa – för ett mer hållbart arbetsliv. Det är en försäkring via jobbet där du till exempel kan få hjälp som samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.
Andra läser också om
Så undviker du att medarbetare går in i väggen – psykologens råd
Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, ... Läs mer
Få trygghet och stöd med Tillval Cancervård
Nu kan du som företagskund komplettera din vårdförsäkring med Tillval Cancervård. Ett bra komplement som ger trygghet ... Läs mer
Ny rapport: Förebyggande arbete allt viktigare när psykisk ohälsa ökar
Vår nya rapport visar att andelen långtidssjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökar i Sverige. Särskilt inom ... Läs mer