Gå till innehåll

6 frågor och svar om bolån och amortering

I takt med stigande räntor har amorteringskravet blivit en allt hetare fråga. Vad är egentligen amortering? Vad innebär det att amortera och ska jag göra det? Och hur ska jag tänka som bolånetagare? Vi svarar på några vanliga frågor!

Två kvinnor flyttar inredning

Vad är amortering? Och vad innebär amorteringskravet?

Amortering är en avbetalning på en skuld. När du amorterar på ditt bolån betalar du av så att skulden minskar och du får på så vis en lägre kostnad på bolåneräntan.

Amorteringskravet baseras på hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst, och infördes av Finansinspektionen 2016. Enligt amorteringskravet måste du amortera om du lånar 50 procent eller mer av bostadens värde. Eller om du lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst.

Vill du veta mer om amortering? Klicka här

Kommer amorteringskravet pausas?

Finansinspektionen presenterade i förra veckan sin utredning av amorteringskravet. De anser att det inte är rätt läge att lätta på kraven just nu och det nuvarande regelverket gäller alltså tillsvidare. Läs mer om vilka amorteringsregler som gäller.

Kan jag sänka mitt amorteringskrav om jag omvärderar min bostad?

Är ditt bolån tecknat efter den 1 juni 2016 är bostadens amorteringsgrundande värde låst i fem år. Efter fem år kan du alltså omvärdera bostaden om du vill och på så vis uppdatera ditt amorteringsgrundande värde.

Det finns dock en möjlighet att uppdatera det amorteringsgrundande värdet inom femårsperioden om det skett en omfattande renovering som medfört ny boyta. Vill du veta mer? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare

Ska jag amortera? Och kan jag i så fall extraamortera?

När du amorterar på ditt bolån betalar du av din skuld. Amortering är alltså ett sätt att spara pengar, vilket kan gynna dig om exempelvis bostadspriserna faller, om din inkomst skulle minska - eller som nuvarande läge med stigande räntor. 

Om du har en hög belåningsgrad kan det vara en god idé att försöka extraamortera nu. En högre belåningsgrad innebär att man också är mer känslig för räntejusteringar. Om du har möjlighet att extraamortera kan du sänka din belåningsgrad i en snabbare takt, vilket innebär att dina löpande räntekostnader minskar.

Vågar jag köpa bostad nu?

Ökade räntekostnader kan innebära att bostadspriserna fortsätter ner under hösten. Äger man en bostad idag och vill köpa en ny kan man trösta sig med att man säljer och köper i samma marknad.

I oroliga tider är det vanligt att fler väljer att sälja sin bostad innan de köper en ny. De som ska köpa sin första bostad kan glädja sig åt att priserna eventuellt går ner något.

Gör en noggrann kalkyl över vad du är beredd att lägga på ditt boende. Titta inte enbart på vad lånet skulle kosta idag utan räkna på vad en räntehöjning innebär, var går din smärtgräns? Se också till att du har utrymme för oväntade utgifter i din ekonomi, vad händer till exempel om värmepannan går sönder eller om du blir sjukskriven en period? Kom gärna igång med ett regelbundet sparande.

Hur hittar jag bästa räntan?

Det blir nu ännu viktigare att se över sin ränta, för att säkerställa att man inte betalar onödigt mycket för sitt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst. 

Allt fler hittar till vårt bolån och vår transparenta prismodell med en av marknadens lägsta bolåneräntor - där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav. Hos oss kan du lita på att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma. 

Att flytta ditt bolån till oss är enkelt. Vi hjälper dig såklart med flytten! När man skaffar bolån i Skandia får man en bra bolåneränta över tid. 

Inte kund än – se vad din bolåneränta skulle bli här!

Bolånekalkyl – se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din ränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har tjänstepension hos oss
 • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

 • Räntebelopp
  Amortering (minst %,  kr)
  kr

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet