Experten positiv: ”Något har hänt på bostadsmarknaden”
Enligt Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik råder det inte längre något tvivel: bostadsmarknaden är tillbaka i ett normalläge – och det ser ljust ut. – Det finns ett uppdämt flyttbehov, säger han i podden ”En påse pengar”.
Hans Flink på Mäklarstatistik gästade podden En påse pengar. Här tillsammans med programledaren Maria Porgérus. Lyssna på hela samtalet i spelaren ovan.
Allt har varit onormalt sedan 2019, menar Hans Flink. Först steg bostadspriserna kraftigt under pandemin, följt av två år av inflation och prisnedgång.
Nu tycks någonting ha hänt.
– Man kan se en tydlig trend med fyra månader i rad av positiva siffror och prisuppgång, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på oberoende Svensk Mäklarstatistik.
– Vi ska inte förvänta oss något nytt prisrally men antalet försäljningar har ökat ordentligt. Det såldes 30 procent fler villor och 20 procent fler bostadsrätter nu i april jämfört med samma månad ifjol, säger han.
Hans Flink konstaterar att vi är tillbaka på samma nivå som 2019 när det gäller antal sålda objekt.
– Livet fortsätter oavsett konjunktur. Folk skiljer sig, blir trångbodda, byter arbetsplats och studieort och så vidare. När då antalet bostäder under två års tid var så extremt lågt så innebär det att vi har haft och har ett uppdämt flyttbehov.
Psykologisk effekt
Den 8 maj valde Riksbanken att sänka styrräntan för första gången sedan 2019. Enligt Hans Flink kan man märka en tydlig psykologisk effekt.
– Vi människor är ganska förutsägbara. Vi lyssnar väldigt mycket på signaler som kommer. Tidigare var det ju väldigt mycket negativa sådana. När vi inte riktigt vet spelplanen så avvaktar vi vilket ledde till en enorm inlåsningseffekt, där folk inte vågade flytta, trots att många kanske både ville och egentligen var tvungna, säger Hans Flink.
– Nu är inflationen på väg ner och boräntorna kommer att sjunka. Det räcker för att vi ska våga ta det här steget. Nu kan man göra en kalkyl som är mer pålitlig.
I poddavsnittet pratar Hans Flink också om den så kallade budeffekten, som helt enkelt är skillnaden mellan utgångspris och slutpris. Under en längre tid har budeffekten varit negativ, alltså att man som köpare betalat mindre i slutpris än utgångspris i snitt.
– Det vi ser nu att det är att slutpriset tvärtom ligger lite över utgångspriset, vilket är ett tecken på att budgivningarna börjar komma igång. Så prisutvecklingen tillsammans med budeffekten ger en form av temperaturmätare på hur det ser ut på marknaden.
Hans Flink konstaterar att det precis som på börsen är svårt, för att inte säga omöjligt, att försöka tajma marknaden vid köp eller försäljning. Han menar istället att man måste utgå från sina behov.
– Låt förnuftet och den reella flyttanledningen styra. Tänk på att du förmodligen ska bo kvar ganska länge. Då behöver du inte fundera så mycket på det här med tajming. Du ska köpa när du har ett riktigt behov. En uppgång eller nedgång på marknaden spelar mindre roll så länge du bor kvar.
Räkna på ett transparent bolån
Med vårt transparenta bolån ser du din ränta direkt. Inga dolda avgifter eller krångliga förhandlingar. Det du ser är det du får – testa din ränta i bolånekalkylen och upptäck fördelarna med en låg och färdigförhandlad ränta.
Räkna på räntanAndra läser om...
Därför ska du välja ett förhandlingsfritt bolån
Många bankkunder upplever problem med bankernas regler kring förhandling av bolåneräntor. Det finns en känsla av ... Läs mer
Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du som bolånetagare
Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Efter hittills tre ... Läs mer
Köpa hus – här är tio viktiga saker att tänka på
Vill du förverkliga drömmen att få packa flyttkartonger, märka upp en nyckel i knippan och öppna dörren till ditt ... Läs mer