Ny rapport: Så kan unga komma in på bostadsmarknaden
Vi vill att fler unga ska få möjlighet att köpa sin första lägenhet. För att underlätta föreslår vi olika lösningar för dig som vill komma in på bostadsmarknaden eller för dig som förälder som vill hjälpa ditt barn.
Drömmen om en första bostad kantas ofta av stigande bostadspriser och höga trösklar som bolånetak och amorteringskrav. För unga är det än idag svårt att ta sig in på bostadsmarknaden i eftertraktade orter runt om i Sverige – fast du har ett heltidsjobb med en normal lön, något som årets upplaga av vår rapport Lön utan lägenhet visar på.
– I flera år har bostadsbyggandet varit för lågt för att möta efterfrågan i delar av Sverige. Det har gjort det svårt, och i många fall omöjligt, för många unga med fast jobb och lön att köpa sin första bostad. Skandias förslag om en amorteringstrappa skulle kunna underlätta för förstagångsköpare, säger Arvid Krönmark, VD Skandiabanken.
”En lösning som gör skillnad”
För att underlätta föreslår vi införandet av en amorteringstrappa. Genom att sänka amorteringskraven för unga och sedan öka kraven succesivt med åldern, skulle fler unga få chansen att komma in på bostadsmarknaden.
– Nedgången i bostadspriser för två år sedan skapade en liten och tillfällig lättnad för att etablera sig på bostadsmarknaden. Men bolånetaket och amorteringskraven gör det alltjämt utmanande för unga att etablera sig på bostadsmarknaden. Skandiabanken har redan idag samarbeten med aktörer som erbjuder alternativa ägandeformer som till exempel hyrköp vilket öppnar dörrar, avslutar Arvid Krönmark.
Vi erbjuder olika lösningar som gör det enklare att få nycklarna till sin första lägenhet. Tillsammans med olika aktörer som OBOS Deläga, JM Deläga och HSB Dela gör vi det möjligt för fler att äga sitt första egna boende.
Med exempelvis OBOS Deläga betalar du hälften så mycket i eget kapital för att köpa en bostad. För den del av bostaden du inte äger betalar du en månatlig samäganderättsavgift till OBOS. Målet är att du i slutändan ska äga hela bostaden själv, men självklart bo i den under tiden du sparar.
– Det är en lösning som faktiskt gör skillnad. Vi tycker att det är en väldigt viktig fråga och något som vi vill stå bakom och hjälpa till med där vi kan, förklarar vår affärschef Johan Bauhn.
En väg för dig att gå som förälder och vill hjälpa ditt barn att köpa ett boende är att bli medlåntagare. Då tar vi hänsyn till både din och ditt barns ekonomi.
Har man möjlighet att få stöttning på detta sätt så underlättar det möjligheten att kunna låna till en bostad. Det är bra att på förhand komma överens om hur de löpande kostnaderna ska fördelas och vad som gäller vid en eventuell försäljning.
Fakta om rapporten Lön utan lägenhet: Skandias rapport Lön utan lägenhet analyserar hur bostadsmarknaden ser ut för 27-åringar med ett arbete. Undersökningen omfattar över 27 svenska städer och tittar även på förutsättningarna på bostadsmarknaden för 37-åringar med ett barn i storstäderna, där priserna är högst.
Ny rapport: Så kan unga komma in på bostadsmarknaden
Vi vill att fler unga ska få möjlighet att köpa sin första lägenhet. För att underlätta föreslår vi olika lösningar för ... Läs mer
Därför ska du välja ett förhandlingsfritt bolån
Många bankkunder upplever problem med bankernas regler kring förhandling av bolåneräntor. Det finns en känsla av ... Läs mer
Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du som bolånetagare
Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Efter hittills tre ... Läs mer