Gå till innehåll

Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du av beskedet

Den 8:e maj valde Riksbanken att sänka räntan från 4,00 procent till 3,75 procent, vilket var den första räntesänkningen sedan 2016. Vad betyder det för dig som bolånetagare?

Gynnsam inflationsutveckling   

De senaste två årens kraftiga räntehöjningar har satt tydliga avtryck på inflationen som närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag. Sedan i höstas har inflationstrycket dämpats kraftigt. De senaste två inflationsutfallen har dessutom varit lägre än Riksbankens prognos. Även de långsiktiga inflationsförväntningarna är väl förankrade med inflationsmålet om 2 procent. Signalerna framåt pekar på att styrräntan kan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret i år. Men det förutsätter att de gynnsamma inflationsutsikterna står sig.  

Gradvisa räntesänkningar framöver  

Inkommande statistik kommer bli avgörande för hur snabbt och hur mycket räntan kan sänkas framöver. Trots att inflationsutvecklingen varit gynnsam hittills finns det risker som kan göra att inflationen i Sverige vänder upp igen. Den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska osäkerheten och den svaga kronan är de främsta riskfaktorerna. Riksbanken fokuserar mycket på kronkursen och skulle kronan försvagas ytterligare kommer Riksbankens jobb att bli svårare. Kommunikationen från Riksbanken är därför att penningpolitiken kommer präglas av försiktighet framöver, med gradvisa sänkningar av styrräntan.  

Det värsta ligger bakom oss 

Även om penningpolitiken kommer att anpassas med försiktighet kan man konstatera att vi har ljusare tider framför oss. Att inflationen sjunker och fler räntesänkningar ligger framför oss innebär att pressen på hushållen successivt kommer att lätta. Framöver väntas även konjunkturen att stärkas och man ser nu stigande optimism från både hushåll och företag. 

Min förhoppning är att beskedet kommer att öka rörligheten och möjliggöra för bostadsaffärer eftersom det latenta flyttbehovet är stort. Många bostadsägare som har behov av att bo större, mindre, i annan typ av boendeform eller på annan ort har sannolikt avvaktat dagens besked. Däremot ska man vara medveten om att styrräntan inte direkt är kopplad till bolåneräntorna, som även påverkas av flera andra faktorer, säger Arvid Krönmark, VD för Skandiabanken. 

Arvid Krönmark, VD för Skandiabanken

Byt till ett förhandlingsfritt bolån

Har du fått nog av att förhandla med din storbank? Vi tycker inte att du ska behöva bråka eller vara besvärlig för att få en schysst bolåneränta. Därför garanterar vi att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma.

Så flyttar du bolånet

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Börja prenumerera på våra Marknadsbrev och Placeringsutsikter idag och var först med att få våra ekonomers analys av marknaden och spar- och placeringstipsHelt gratis och direkt i din inkorg. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.

Fler nyheter