Gå till innehåll

Höga betyg till våra aktivt förvaltade blandfonder

Det oberoende fondratinginstitutet Morningstar ger toppbetyg till våra två aktivt förvaltade blandfonder, Skandia Balanserad och Skandia Försiktig. Vi ställde ett par snabba frågor till Maria Qundos, Allokeringschef och ansvarig förvaltare av fonderna.

Maria Qundos, Allokeringschef och ansvarig förvaltare av fonderna.

Skandia Balanserad har fått 5 stjärnor, det vill säga högsta betyg, när Morningstar utvärderingar riskjusterad avkastning de senaste 3 åren i kategorin ”Blandfond - SEK, balanserad”. Skandia Försiktig har fått 4 stjärnor, näst högsta betyg, när det gäller 3-års historiken för ”Blandfond – SEK, försiktig”. 

Vilka fina resultat! Hur har ni lyckats så bra?

– Tack! Det här är särskilt roligt eftersom alla förvaltarteam på vår kapitalförvaltning är med och bidrar. Fonderna är resultatet av ett riktigt bra lagarbete och de fina betygen är faktiskt ett bevis på att vår kapitalförvaltning kan det här. Det känns naturligtvis fantastiskt roligt att få ett sådant fint erkännande men det viktigaste är såklart att vårt hårda arbete ger utdelning till kunderna.

Berätta lite mer om hur teamet arbetar med fonderna!

– Vårt uppdrag är att ge kunderna bra och konkurrenskraftig avkastning genom att ta aktiva positioner både inom och mellan tillgångsslag. Vi har stora frihetsgrader och det är vårt jobb att utnyttja det på bästa sätt. Vi kan till exempel ha mer eller mindre aktier än fondernas strategiska riktvärde och vi kan välja att addera tillgångar som råvaror och krediter om vi tror att det gynnar avkastningen. Vi behöver inte kopiera den regionala aktiefördelningen som finns i världsindex och vi kan göra ränteplaceringar utanför Sverige om vi bedömer att det är attraktivt. Vi använder givetvis aktieteamet för urvalet av enskilda bolag och vi vill givetvis att ränteteamet förvaltar den nominella svenska ränteportföljen. Urvalet av enskilda krediter gör kreditteamet.

 

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på skandia.se/fonder. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Om du vill ha en personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter