Gå till innehåll

Vi inför sparränta på ISK, och höjer den på sparkontot – så kan du tänka

Nu inför vi sparränta på våra ISK-konton, dessutom har vi nyligen höjt sparräntan på vårt sparkonto till 2,3%. Här guidar vi till hur du kan placera dina pengar smartast.

Person bygger torn av klossar

Från och med den 1 februari 2023 införde vi sparränta på likvida medel på våra investeringssparkonton (ISK). Det betyder att du nu får sparränta på pengar du har i ditt ISK-konto som inte är placerade i fonder, aktier eller andra tillgångar. 

ISK – lätt att handla med aktier 

Ett ISK-konto gör det enkelt att spara i aktier och fonder. Du kan köpa och sälja utan att behöva deklarera försäljning, vinster, omkostnadsbelopp. Du betalar inte heller skatt på försäljningar, vinster eller utdelningar. I stället betalar du en årlig schablonskatt som baseras på värdet på ditt ISK.  

Likvida medel på ett ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin och för investerade medel gäller investerarskydd. Läs mer om ISK här. 

Ränta på ISK – tänk på detta!

Med ränta på ISK blir det mer ekonomiskt att ha likvida medel liggandes i väntan på att investera dem, eftersom du får en viss ränta på beloppet. Det är dock viktigt att komma ihåg att ett sparkonto med ränta fortfarande är ett bättre alternativ om du vill ha ett sparkapital i form av likvida medel.  

Detta då ett ISK schablonbeskattas baserat på dess totala värde. Här ingår såväl de pengar som du har på ditt ISK-konto som inte är investerade i aktier, fonder eller andra tillgångar, som dina investerade medel. Det innebär att skatten på likvida medel som du har på ett ISK-konto kan bli högre än räntan du får.  

Därför är det generellt sett bättre att ha sitt sparande i likvida medel på ett sparkonto som ger ränta på kontot. Med ett sparkonto hos oss har du fria uttag och slipper bindningstid. Vi fick nyligen utmärkelsen "Årets sparkonto" av Privata affärer. Dessutom höjde vi nyligen vår sparränta och nu får du en ränta på 2,3% hos oss. Läs mer och öppna ett sparkonto hos oss här.

Se här vilket sätt att spara som passar dig bäst och kom igång direkt! 

Självklart gäller insättningsgarantin

Vårt sparkonto och fasträntekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för insättningar kopplade till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, erhållet avgångsvederlag och erhållen försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. För mer information läs mer här.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter