Gå till innehåll

Har du nya otippade chefsegenskapen som krävs i framtiden?

Bli nästa succéföretag! Att Tesla och Nasa kan göra extraordinära saker beror på en sak och nu är det guldläge för er att se över detta hos er, säger forskaren Kjell Nordström. Varför? Hur kan man tänka kring hybridkontor? Vad kommer krävas av ledare framåt? Här är svaren.

Succéföretag består av helt vanliga individer, påpekar forskaren Kjell A. Nordström, aktuell med boken Momentum. Det som gör att de kan utverka stordåd kokar ner till organisationen och ledarskapet.

– Ett företag, som Tesla, IKEA och Nasa, är helt vanliga människor som tillsammans åstadkommer något extraordinärt. Det som får oss att göra det, är hur vi organiserar oss. Sättet som vi jobbar på, säger han i vår podd En påse pengar.

Kriser skapar förändring

Vi människor är ofta ganska konstanta. Men kriser, som pandemi, inflation och lågkonjunktur pressar fram nya beteenden hos oss.

– Kris och utveckling är ett slags växelspel i oss människor. När vi utsätts för kriser så kommer en möjlighet till förändring, säger han.

När vi får en kris som hänger över våra huvuden och verkligen påverkar våra liv, då gör vi det som behövs. Det kan handla om att ompröva hur vi lever, och det gäller även för företag och samhälle, enligt Kjell.

– Det kommer en tid efter kriser när vi är formbara. Man kan misstänka att de här kriserna som vi lever med nu kommer att påskynda vilka som leder, hur man leder och vad som är den viktigaste egenskapen hos den som ska leda en verksamhet, säger han.

Just nu är 83% av oss svenskar förberedda på att det kommer att komma stora förändringar, enligt en ny undersökning, berättar Kjell.

– För de av oss som har som jobb att leda verksamheter så är detta en tid att stöpa om, för det finns en förväntan på det, säger han.

Hybridarbete och nytt ledarskap

Vi har tack vare ny teknik och påskyndat av pandemin, upptäckt att det fungerar att hybridarbeta. Det gör företag bäst i att anamma, menar Kjell.

– Hypotesen är att detta får oss att må bättre. Tidigare har arbete varit en slags Mao-kostym i samma storlek till alla och då passar den på väldigt få. Men nu har vi upptäckt att arbete kan anpassas till individen. Chansen att vi skulle gå tillbaka till ”one size fits all” sätter jag verkligen till noll. Det kommer inte att ske.

Det här kommer att få stora konsekvenser för hur en arbetsplats kommer att se ut, och för hur ledare behöver vara i framtiden, menar Kjell:

– Framtidens ledare behöver ha några paradoxala egenskaper. När vi jobbar utspritt kommer ledaren behöva vara mycket mer tydlig i vad som förväntas, å ena sidan. Å andra sidan måste personen vara ungefär som Ukrainas president Zelenskyj, en skådespelare som med få ord kan peka ut en väg på ett sätt som alla kan förhålla sig till. Man behöver vara skolad i att vara vältalig. Den kommunikativa förmågan kommer att bli extremt viktig – någon måste berätta vad det är vi gör och varför.

Lyssna närmare på Kjells resonemang i vår podd – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Produktpaket

Vill du också ha ett friskare företag?

Tillsammans med våra kunder har vi de senaste 15 åren mer än halverat medarbetarnas sjuk­frånvaro och ökat företagens lönsamhet.

Vi kallar det Hälso­kedjan: Hälso­försäkring, Vård­försäkring & Sjuk­försäkring – med möjlighet att lägga till effektiva hälso­tjänster! 

Friskare företag med rätt försäkringar
Staplar

Lyssna på: En påse pengar

Få sparprofilernas tips för att boosta din ekonomi i vår podd "En påse pengar".

Lär dig allt från att inflationssäkra ditt sparande till att maxa din pension.

Lyssna här

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet