Gå till innehåll

Har du fått löneförhöjning? Här är smarta sättet att maxa den

Det finns en förmån som många har dålig koll på, och som kan ha stor effekt på din framtida plånbok, om du har en lite högre lön. Här är fördelarna med att löneväxla - kanske en del av din löneförhöjning om du fått en sådan i vår - och så här fungerar det.

Kvinna tittar i kikare

Att få pengar till vår framtida pension via jobbet är den viktigaste löneförmånen för oss svenskar, det visade en Sifoundersökning i anslutning till Tjänstepensionens dag.

Tjänar du över 47 748 kronor i månaden (för 2022) finns ett smart knep som ger en extra skjuts i pensionssparandet – nämligen löneväxling till mer tjänstepension.

Det innebär att du som anställd avstår en del av din bruttolön, som arbetsgivaren istället betalar in till en pensionsförsäkring. Det är ett förmånligt sätt för dig att pensionsspara lite extra, och premien är avdragsgill för din arbetsgivare.

Räkna upp med 6 procent

Du kan faktiskt få ut mer av dina pengar om du löneväxlar, än om du tar ut dem som lön. Så har du fått en löneförhöjning kan det vara en god idé att passa på att löneväxla hela eller en del av den.

Arbetsgivaravgiften för pensionsavsättningar är nämligen lägre än för lön vilket ger möjlighet för arbetsgivaren att sätta in även de extra procenten till din framtida pension.

– Företaget kan räkna upp pensionspremien med omkring sex procent utan att det kostar något extra, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Skattemässig fördel

Skattemässigt kan det också vara en fördel att löneväxla. Eftersom du placerar en del av bruttolönen i tjänstepensionssparande betalar du ingen inkomstskatt på beloppet du sparar.
När du sedan går i pension betalar du inkomstskatt på utbetalningarna, men den kan bli lägre än vad du i dag betalar i skatt på lönen. Det gör växlingen ännu mer fördelaktig.

– För den anställda med en högre lön är löneväxling ett smart sätt att öka pensionssparandet efter slopandet av avdragsrätten för privat pensionssparande, säger Mattias Munter. 

För vem passar löneväxling?

Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma ifall de vill erbjuda löneväxling.

Löneväxling till tjänstepension passar i första hand den som tjänar lite mer, med en lön över 47 748 kronor (för 2022) efter avdraget för löneväxlingen. Om lönen blir lägre minskar allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringen.  

Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter som finns på just din arbetsplats.  

Andra läser om

Fler nyheter