Gå till innehåll

Ännu en storhöjning från Riksbanken

Den fortsatt höga inflationen får Riksbanken att återigen ta till storsläggan. Räntan höjs med 0,75 procentenheter och ytterligare höjningar väntar nästa år. Totalt har räntan nu höjts med 2,5 procentenheter i år – det är den största åtstramningen under ett enskilt kalenderår sedan Riksbankens styrränta infördes 1994.

Johan Lundqvist, ekonom på Skandia

Att Stefan Ingves – vid sitt sista räntebesked – återigen tar i rejält beror dels på att inflationen har fortsatt upp under hösten, dels på att Riksbanken sannolikt vill vara ”framtung” med räntan.

Vad det betyder är att direktionen vill få upp räntan snabbt, snarare än att ha en utdragen höjningscykel.

– Riksbanken vill hellre stämma i bäcken än i ån. Tanken med att vara offensiv i ett tidigt skede är att få större handlingsutrymme längre fram. Målet är att inflationsbrasan ska brinna ut så snabbt som möjligt. Genom att gå ut hårt nu vill man skapa förutsättningar för inflationen att falla tillbaka snabbt under nästa år, säger vår ekonom Johan Lundqvist.

Högst sedan 2008

Med dagens räntehöjning ligger den svenska styrräntan nu på 2,5 procent. Senast vi var uppe på de nivåerna var 2008. Bedömning är nu att räntan kommer fortsätta att höjas i början av nästa år och då komma upp till ”strax under” 3 procent.

Mest troligt, utifrån Riksbankens perspektiv, är alltså en höjning till, förmodligen med 0,5 procentenheter. Därefter är förhoppningen att det är färdighöjt för den här gången.

Det som avgör ifall Riksbankens ränteprognos kommer hålla är utvecklingen för inflationen under vintern.

– Delar av inflationen ligger utanför Riksbankens kontroll, men andra delar kan de påverka med räntan. Dessutom handlar det om att säkra att hushåll och företag har förtroende för att penningpolitiken kommer ”göra sitt” i kampen mot inflationen. Baksidan är att räntehöjningarna tynger tillväxten i svensk ekonomi som kommer vara negativ nästa år samtidigt som arbetslösheten väntas stiga, säger Johan Lundqvist.   

Frågor och svar om ränteläget

Kommer boräntorna stiga ytterligare?

Historiskt har rörliga boräntor följt Riksbankens styrränta ganska väl och man bör därmed räkna med att boräntorna höjs i takt med att styrräntan höjs.

Riksbankens egen bedömning är nu att räntan kommer fortsätta att höjas under nästa år, men därefter är förhoppningen att det är färdighöjt för den här gången. Det som avgör ifall Riksbankens ränteprognos kommer hålla är utvecklingen för inflationen under vintern. Det säger vår ekonom Johan Lundqvist, läs mer här.

Se aktuella bolåneräntor här.

Hur ska jag tänka som bolånetagare?

Som bolånetagare får man ha med sig att högre räntor hör till det nya ekonomiska landskapet. För bolånetagare blir det viktigt att förbereda sig genom att stresstesta den egna plånboken.

När du beviljas bolån kan du känna dig trygg med att banken alltid räknar med att låntagaren ska klara ett tuffare ränteläge. Osäkerhet kring ränteläget samt stora svängningar i energikostnader innebär att många behöver ta ställning till hur det påverkar ekonomin i övrigt, som fritidsaktiviteter och semestrar. Det kan vara en bra idé att redan nu börja rusta sig med en sparbuffert. Hitta rätt sparande för dig här.

Ska jag binda räntan?

Då de bundna bolåneräntorna började stiga redan i början av året anser många att det inte längre är en bra idé att binda sitt bolån. Det finns dock inget rätt eller fel, du bör alltid utgå från din egen situation. Om du har små marginaler i din privatekonomi för ökade ränteutgifter kan det vara skönt att veta exakt vad du kommer betala varje månad för ditt bolån. Läs mer om hur våra kunder väljer att binda sina bolån.

Hur hittar jag bästa räntan?

Det blir nu ännu viktigare att se över sin ränta, för att säkerställa att man inte betalar onödigt mycket för sitt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst. 

Allt fler hittar till Skandias bolån och vår transparenta prismodell med en av marknadens lägsta bolåneräntor - där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav.Hos oss kan du lita på att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma. 

Att flytta ditt bolån till oss är enkelt. Vi hjälper dig såklart med flytten! När man skaffar bolån i Skandia får man en bra bolåneränta över tid. 

Inte kund än - se vad din ränta skulle bli här!

Fler viktiga saker att tänka på när räntan höjs hittar du här!

Räkna ut din bolåneränta här!


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

  • Hur mycket du lånar 
  • Bostadens värde
  • Om du har tjänstepension hos oss
  • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

  • Räntebelopp
    Amortering (minst %,  kr)
    kr

    Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

    Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

    kr

    Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


    • Total månadskostnad
    • Skatteavdrag
    • Efter skatteavdrag

*Effektiv ränta 4,69 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta just nu 4,59 % motsvarar en effektiv ränta på 4,69 %.

Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med tecknad tjänstepension, en bindningstid på 3 månader, en belåningsgrad på upp till 60 % av bostadens värde, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 40 %, ett lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 13 180 kr (inkl. amortering om 4 000 kr) och en total kreditkostnad om 5 158 620 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet