Gå till innehåll

Så skyddar du dig mot äktenskapsfällan

Pingst är bröllopstider, men det finns äktenskapsfällor som kan göra att ena halvan av brudparet får mindre i plånboken som pensionär. – Låt sparande och pensionsfrågor bli en del av bröllopsplaneringen, tipsar vår pensionsekonom Mattias Munter.

Kvinna och barn sitter i soffa

Pensionsgapet mellan kvinnor och män är drygt 30 procent och livsstilsförändringar vid familjebildning bär en del av skulden. Generellt sett tappar kvinnorna i inkomst, befordras till chefer i mindre utsträckning och får högre sjukfrånvaro än männen efter att det första barnet är fött. 

I rapporten ”Lika arbete – olika pension 2021” har vi studerat hur inkomstutvecklingen under karriären och därmed pensionen påverkas av att gå ner i arbetstid efter att ha skaffat barn. En kvinnlig gymnasielärare med ett barn som går ner till 85 procents arbetstid efter föräldraledigheten får 3 100 kronor mindre i pensionsinkomst per månad, jämfört med om hon skulle ha arbetat heltid. 

– Det är inte konstigt att man vill arbeta mindre när barnen är små, men den som går ner i arbetstid eller avstår karriär ska se till att partnern kompenserar så att bägge får bra pension i framtiden. Det är inte svårt eller krångligt, säger Mattias Munter. 

Komplettera med eget sparande

3 av 10 kvinnor arbetar idag deltid, jämfört med 1 av 10 män. Den näst vanligaste orsaken till deltidsarbete för kvinnor är vård av barn. Deltidsarbete leder till lägre inkomst, men ofta också en sämre löneutveckling. En kvinna som går ner till 85 procent arbetstid från föräldraledighet till dess barnet är 8 år förlorar i snitt 3 000 kronor i pensionsinkomst per månad jämfört med om hon skulle fortsatt att arbeta heltid. 

– Den som tar ett större ansvar för livspusslet under en längre tid kan kompenseras med ungefär en tusenlapp i månaden i privat pensionssparande som tydligt avsätts som enskild egendom. Låt det bli ett kärleksfullt äktenskapslöfte. Kanske inte så romantiskt men den bästa morgongåva man kan få, säger Mattias Munter 

Genom att komplettera med ett privat pensionssparande från året då första barnet föds och fram till pensionen, kan den ekonomiska effekten av att deltidsjobb för att ta hand om barnen kompenseras. För en kvinna med ett barn behövs i genomsnitt ett extra pensionssparande på 800 kronor i månaden när man jobbar deltid.  

– Med giftermål öppnas ytterligare en möjlighet att jämna ut den framtida pensionen, nämligen genom att överföra premiepensionsrätten till den som har mindre inkomst. För sambos är alternativet bara ett extra pensionssparande, säger Mattias Munter. 

Så kommer du igång med ett månadssparande

Tjänstepension är A och O

Det är också viktigt att hålla koll på sin tjänstepension i samband med familjebildningen. Se till att arbetsgivaren betalar in tjänstepension även under föräldraledighet.  

Deltidsarbete efter föräldraledigheten påverkar pensionen olika mycket. Se över vilket tjänstepensionsavtal du har och prata med din arbetsgivare om hur mycket deltidsarbetet kan påverka din inkomst.  

Så fungerar tjänstepensionen

Så här har vi räknat

vår rapport har fem olika typfall har jämförts för fem olika yrkesgrupper (gymnasielärare, sjuksköterska, arkitekt, läkare och jurist). Beräkningarna fokuserar på hur mycket månatligt sparande som behövs efter att första barnet har fötts, för att få samma slutpension som om man hade arbetat heltid efter föräldraledigheten.  

Läs hela rapporten här!

Andra läser om

Fler nyheter