Gå till innehåll

Kompetens har ingen åldersgräns!

Kreativitet, energi, innovationskraft och flexibilitet – vem säger att det är egenskaper bara yngre människor besitter? Oavsett om du vill jobba längre eller ser fram emot tidig pension, slår vi ett slag för att Sverige behöver värdesätta all typ av erfarenhet. 70 kallas det nya 50 – och kompetens har ingen åldersgräns! 

Vad har polischefen Carin Götblad, tidningsdrottningen Amelia Adamo och kändiskocken Leif Mannerström gemensamt med ex-politikern Maud Olofsson, fotbollsgeniet Lars Lagerbäck och cykelkungen Salvatore Grimaldi? Svaret är givet. Det är full fart framåt! 

I ett samarbete mellan News55 och Skandia – under ledning av TV-veteranen Jan Scherman – intervjuas sex kända svenskar, som med sin fantastiska energi både inspirerar och bryter fördomar. Talkshowens gäster brinner alla för sitt jobb – men det har inte alltid varit enkelt. I programserien “Full fart framåt” betonas vikten av att på alla nivåer i samhället bekämpa ålderismen och öppna arbetsmarknaden för fler. 

– Vi vabbar inte. Vi är disciplinerade. Vi känner inte efter och har inte så mycket ångest. Vi är i den lyckligaste av åldrar! säger Amelia Adamo om vikten att ta till vara på erfarenhet och kompetens i arbetslivet.

Maxa din pension

Mattias Munter ger en rad spartips i programmet. För det första gäller det att skaffa koll. En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer och ett bra ställe att börja för att få överblick är Minpension.se.

– Nummer två är att spara och planera för ett långt och aktivt liv, för det är så förväntan ser ut för de allra, allra flesta, säger Mattias.

5 smarta tips så – maxar du din pension

Utbredd ålderism

Vi befinner oss på mitt i livet med många toppår framför oss i karriären. Samtidigt går många runt och är oroliga, visar vår Novus-undersökning. Tre av fyra (75%) menar att chansen till nytt jobb minskar redan efter 55.

Arbetsgivare letar ofta efter ”unga med potential”, trots att vi med åren får allt mer kompetens.

– Forskning tyder på att produktiviteten bevaras långt upp i åldrarna och till och med ökar hos akademiker i takt med åldern. Trots det finns tyvärr en utbredd bild av äldre som förändringsobenägna teknikskeptiker som har svårt att lära nytt. När ålderismen leder till att de som vill och kan jobba längre inte får göra det blir detta ett samhällsproblem. Ett samhällsproblem som dessutom sänker pensionerna ytterligare, säger Mattias Munter.

Krockkudde för framtiden

Införandet av riktåldrar kommer att peka på en pensionsålder på 67 år för att sedan räknas upp i takt med att svenska folket blir äldre. Vi förväntas alltså arbeta längre upp i åren samtidigt som det alltså redan i 50-årsåldern blir svårare att konkurrera om jobben eller att överleva en omorganisation. 

Mattias Munter konstaterar att ett samhälle som inte tar vara på all kompetens och all erfarenhet, energi och vilja att bidra – det samhället kommer att backa. 

– Vi kan givetvis hoppas på och arbeta för en attitydförändring, men i väntan på en sådan bör var och en medvetet kämpa för att hålla sig à jour med utvecklingen i sitt yrke och arbetsmarknaden. Och genom att ha ett eget pensionssparade utöver tjänstepensionen, kan man ge sig själv en krockkudde för framtiden, säger han. 

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Fler nyheter