Gå till innehåll

Kompetens har ingen åldersgräns!

Kreativitet, energi, innovationskraft och flexibilitet – vem säger att det är egenskaper bara yngre människor besitter? Oavsett om du vill jobba längre eller ser fram emot tidig pension, slår vi ett slag för att Sverige behöver värdesätta all typ av erfarenhet. 70 kallas det nya 50 – och kompetens har ingen åldersgräns!

Full fart framåt - en talkshow i 7 delar

I ett samarbete mellan oss och News55 – under ledning av TV-veteranen Jan Scherman – intervjuas sex kända svenskar, som med sin fantastiska energi både inspirerar och bryter fördomar. Talkshowens gäster brinner alla för sitt jobb – men det har inte alltid varit enkelt. I programserien betonas vikten av att på alla nivåer i samhället bekämpa ålderismen och öppna arbetsmarknaden för fler. I ett specialavsnitt får du också träffa vår pensionsekonom Mattias Munter, som ger sina bästa tips för att maxa din pension.

Scherman-7.jpg

Carin Götblad

Vi lärde känna henne i jakten på Anna Lindhs mördare. Skarp men med en påfallande glimt i ögat. Hon har alltid jobbat i offentlig sektor i en mansdominerad värld. Men vad händer nu när hon har fyllt 65? ”Jag är jätteförvånad!” 

Se avsnittet

Scherman.jpg

Leif Mannerström

En gång i tiden drömde han om att bli stridspilot. Men så blev det ju inte. Vår huvudperson Leif Mannerström har passerat 80 men har fler projekt på gång än någonsin. Men det finns en sak som gör honom osäker. ”Det är enda gången faktiskt…” 

Se avsnittet

Krönika: Upp till kamp mot ålderismen

"Men kan vi? Vill vi? Törs vi? Bra frågor till alla oss äldre som ofta artigt lagt band på vår ilska och låtit fördomarna om oss dugga tätt. Carlsson är ju inte den enda som tror att vi bara spelar krocket. Fördomarna är som hissmusik, ett bakgrundsskval som hörs lite överallt. Vi är sköra, vi hänger inte med, vi gillar inte förändringar, vi är långsamma och hela vägen till plats i korgen, som så klart är en rollator."

Jan Scherman
Diversearbetare i media och åldersaktivist, styrelseordförande i Novus

Läs hela krönikan

Scherman-4.jpg

Amelia Adamo 

Hur bekämpar man ålderismen? Och varför ska man anställa någon som är 60? Amelia Adamo har svar på många frågor. För några år sedan valde hon att sluta det jobb som hon haft hela sitt liv. Man skulle faktiskt kunna säga att hon gick i pension. Men Sveriges tidningsdrottning fortsätter ändå att jobba. I vissa perioder i livet till och med för mycket…  

Se avsnittet

Scherman-2.jpg

Lars Lagerbäck 

Han är omtyckt, respekterad och får ständigt nya anbud. Men för Lars Lagerbäck är livet inte bara fotboll. ”Mina närstående säger att jag har lite dåligt omdöme…” 

Se avsnittet

Missade du vårt spännande webbinarie vi hade tillsammans med Chef? Hur gammal är en bra chef - så kan framtidens arbetsmarknad se bortom ålderismen. Här kan du se inspelningen i efterhand.

Scherman-3.jpg

Salvatore Grimaldi  

Varför är det så viktigt att jobba vidare? Och vem är det egentligen som bestämmer? På 70-talet startade Salvatore Grimaldi ett litet sliperi hemma i sitt garage i Köping. Sedan växte verksamheten och den växte och den växte. Idag är hans företag en stor multinationell koncern. Dags att växla ned? Nej, för Grimaldi snurrar hjulen vidare i full fart framåt – just nu med att bygga världens mest moderna cykelfabrik. 

Se avsnittet

Scherman-5.jpg

Maud Olofsson 

Hur slår ålderismen mot samhället? Vad skulle hon göra som landets nästa statsminister? Maud Olofsson klev in i politiken i unga år och avancerade snabbt. Nu har hon passerat 65 år men det är fortfarande full fart framåt. ”Det jag gjorde på 10 timmar förut kan jag göra på 3-4 timmar idag!”  

Se avsnittet

Munter.jpg

Mattias Munter

Specialavsnitt
Tre av fyra (75%) menar att chanserna till nytt jobb i karriären minskar redan efter man fyllt 55. Det visar en undersökning som
Novus gjort på uppdrag av Skandia. I en intervju med Jan Scherman ger pensionsekonomen Mattias Munter sina bästa tips för att maxa din pension – och skydda dig mot ålderism.  
 

Se avsnittet

Hur kan vi hjälpa dig?

Sparande som fungerar bäst för dina mål

Testa vår digitala pensionrådgivning! Du kan snabbt räkna ut hur mycket du behöver spara för att uppnå dina mål. 

Du kan max vara 61 år för att göra guiden. Är du över 61 år är du välkommen att kontakta en rådgivare.

Funderar på att gå i pension om 5-10 år

Eftersom statistiken visar att du har goda chanser att leva ett långt och friskt liv är det bra att förbereda dig för pensionen. Vi har listat fem områden som påverkar tiden efter arbetslivet.

Tips för dig som gått i pension

Har du gått i pension? Grattis! Här delar vi med oss av tips som är bra att ha koll på så du får en trygg nästa fas i livet.