Gå till innehåll

Få järnkoll på din pension – fyra smarta tips för 2021

Nyfiken på hur du kan påverka din pension? Här listar vi våra fyra bästa tips för hur du kan få mer i din framtida plånbok.

Kvinna tittar i sin mobil

1. Jobba med tjänstepension

Tjänstepension är en fantastisk jobbförmån! Den kan fungera olika beroende på var du är anställd, men det vanligaste är att ha en kollektivavtalad. För många utgör tjänstepensionen hela 20-25 procent av den totala pensionen så se till att du både får tjänstepension från din arbetsgivare och skaffa också god koll på den. Om du är egenföretagare behöver du själv ta ett större ansvar för att bygga din pension. 

Så funkar tjänstepensionen

2. Rivstarta året med ett månadssparande! 

Att månadsspara är det smarta sättet att spara där du kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Om du inte redan har ett sparande, passa på och kom igång nu i början av året. Försök också lägga upp en plan som känns  bra för dig. Låt sedan sparandet trumma på, månad efter månad, år efter år. Är du redan en van sparare kanske du kan passa på att lägga en extra slant varje månad.  

En riktigt bra grej med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten. 

Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här.

3. Håll koll på risken i ditt sparande

Se regelbundet över dina fondval inom premie- och tjänstepensionen. Fördelningen mellan aktie- och räntefonder kommer till största del att avgöra hur stor avkastningen blir men också hur mycket det kommer att svänga. Ju längre ifrån pensionen du är, desto högre risk kan du ta. 

4. Skaffa god koll på hela din pension

Hos minPension kan du se hur mycket du hittills har tjänat in till din totala pension, hur olika val du gör påverkar den och var dina pensionspengar finns. Du kan också testa, laborera och räkna ut vad du får i pension. Bra va?  

Räkna på din pension 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter