Gå till innehåll

3 tips – så kan du kan bidra till en mer hållbar värld

Sedan start har våra sparare i Skandia Världsnaturfonden bidragit med totalt 202 miljoner till Världsnaturfonden WWF. Bidrag som har arbetat för att bevara den biologiska mångfalden, och vår planet. Men för att nå klimatmålen behöver vi göra ännu mer. Här listar vi tre smarta saker du kan göra, som gynnar både dig själv och planeten.

Barn håller i uppblåsbar jordglob

Tips 1: Se över ditt sparande

Jobbar dina pengar för en bättre värld?

Med ett hållbart sparande kan ditt sparande både göra gott och tjäna gott. En investering i bolag som bedöms vara mer hållbara är en investering för framtiden, och på så vis kan du som sparar i hållbara fonder få god avkastning, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar värld. 

Kom igång med ett hållbart sparande idag

Våra fonder med hållbarhetsfokus investerar i bolag som förväntas ge en finansiellt god avkastning samtidigt som de på olika sätt bidrar positivt till en hållbar utveckling. Vi väljer även aktivt bort investeringar i bolag i vissa sektorer och i bolag som inte lever upp till våra förväntningar. Du kan dessutom vara trygg med att investeringen är fri från bolag som utvinner eller genererar kraft från fossila bränslen.

Läs mer om våra fonder med hållbarhetsfokus här

Tips 2: Välj klimatsmarta transportmedel

Är du en av alla de som har börjat cykelpendla under pandemin? I så fall grymt! Då gör du redan skillnad för klimatet, och dig själv. För det är inte bara ett utmärkt motionstillfälle, du sparar även pengar genom att välja bort dyrare alternativ.

Kanske är cykelpendling inget för dig? Att utnyttja kollektivtrafiken så gott det går eller att använda en bilpool är också bra saker du kan göra för att bidra till en mer hållbar värld.

Läs mer om Skandia Världsnaturfonden

Tips 3: Ladda på med solenergi

En solcellsinvestering är en investering i både dig själv och klimatet. Med en solcellspanel på taket kan du börja producera din egen el, något som både kan sänka dina elkostnader och höja dina intäkter. Solel har också flera miljöfördelar jämfört med andra energislag, inte minst jämfört med fossil energi som kol och olja. 

Om du dessutom producerar överskottsel som inte används kan du sälja den vidare så att fler får tillgång till förnybar energi, samtidigt som du tjänar tusenlappar. En Win Win så att säga!

En solcellspanel kan kännas som en ganska stor investering. Men du som uppgraderar huset med en hållbar energilösning via vår samarbetspartner Hemma kommer du att erbjudas finansiering och rabatterat bolån hos oss.

Läs mer om solrabatten och ansök redan idag

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Fonder med hållbarhetsfokus

Med hållbarhetsfokus menar vi att miljörelaterade och/eller sociala egenskaper är avgörande vid val av fondens investeringar. Investeringar görs företrädelsevis i verksamheter eller organisationer som arbetar för miljö och samhälle. Fonden är fossilfri, dvs. väljer bort bolag som utvinner eller genererar kraft från fossila bränslen. Fonden väljer även bort bolag som kränker internationella normer, producerar tobak, vapen eller cannabis. Läs mer om hållbarhet i fonder.

Andra läser om

Fler nyheter