Gå till innehåll

Så boostar du hälsa på arbetsplatsen

Hälsa på jobbet är ett av vår tids stora samtalsämnen. Konsultjätten Accenture och medicinteknikbolaget Cochlear är bara två av många Skandia-kunder som nu anslutit sig till den kostnadsfria hälsoappen.

Tjej som löptränar

Tillväxt skapas av friska medarbetare.

Men chefer som vill sänka sjukskrivningstalen har en mäktig fiende, som dessutom ofta är både bekväm och ergonomisk: kontorsstolen. Med hjälp av en hälsoapp kan du som ledare bidra proaktivt till en friskare arbetsplats och minskade kostnader.

Den är kostnadsfri när ditt företag med minst 10 anställda har hälso-, privatvårds- eller sjukförsäkring hos oss.

Jag är intresserad av hälsoappen

”Väldigt aktiva”

Ett av företagen som använder hälsoappen är Accenture. Appen är en del av ett större hälsoprogram och en mycket uppskattad förmån för alla medarbetare.

– Det är roligt att så många har nappat och vi hoppas att detta kan göra att fler funderar på hur mycket de rör på sig under arbetsdagen, säger Sofia Thomée, managementkonsult som är en av de drivande i satsningen.

–  Accentures Idrottsförenings motto är ”träning tillsammans” och där passar hälsoppen och vår gemensamma stegtävling perfekt in i vårt arbete. Många har lärt känna nya personer genom utmaningen och det har verkligen blivit träning tillsammans.

Under den ”rosa månaden” i höstas genomfördes en stegtävling med 54 lag från Accenture, där bolagets medarbetare totalt tog 70 miljoner steg tillsammans.

– Vi lyckades nå vår målnivå så att vi skänkte 50 000 kronor till Cancerfonden, vilket känns jätteroligt! säger Sofia Thomée.

Läs mer om Accentures stora hälsosatsning

”Win-win för alla parter”

Som en del av en större hälsosatsning på medicinteknikbolaget Cochlear i Göteborg, fick samtliga medarbetare ett aktivitetsarmband.

– Hälsoappen är positiv och rolig och lätt att använda tycker våra medarbetare här på Cochlear. Många är fortfarande efter två år väldigt aktiva, vilket vi tycker är jätteroligt, säger Mia Mattsson, People & Culture Generalist på Cochlear.

Storsatsningen på wellness har vuxit och genomsyrar nu hela företagskulturen med mycket goda resultat.

– Det är helt enkelt som så att mår våra medarbetare bra så mår företaget bra också och det är en win-win för båda parter, säger Mia Mattsson.

Läs mer om Cochlears stora hälsosatsning

Mer än halverat sjukskrivningarna

En sund livsstil förebygger sjukskrivningar. Det tjänar alla på – både medarbetare, företaget, samhället och Skandia.

– Vi erbjuder en lång rad förebyggande åtgärder. Vi har tillsammans med våra kunder minskat sjuktalen med ca 60 procent, där arbetsgivare med hjälp av Hälsokedjan kan ta ett helhetsgrepp kring bolagets hälsa. Virgin Pulse är ett kul och proaktivt sätt att främja hälsa på arbetsplatsen, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

– När dina medarbetare mår bra ökar förutsättningarna att göra bra ifrån sig och trivas på jobbet. Hälsoappen fungerar som ett bonusprogram för hälsa – ju mer du deltar desto fler poäng får du och kan byta poängen mot friskvård i form av massage, klättring eller varför inte en danslektion. Poäng får man genom att till exempel ta trapporna eller skaffa bra sovvanor. Det här är ett enkelt och inspirerande sätt att bli medveten om sin livsstil och vad man kan göra för att må ännu bättre, säger Kristina.

Så skapar du ett friskare företag

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet