Gå till innehåll

Så blir du en magnet – för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Arbetsgivare som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp.”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Två men pratar vid fikabordet

Tjänstebil och massage på jobbet kan vara trevligt. Men glöm inte grunden.

Allt börjar med tjänstepensionen. Det är grundbulten i varje företag som vill bli en attraktiv arbetsgivare, menar vår pensionsekonom Mattias Munter.

– Den är något av en hygienfaktor men handlar samtidigt om mer än bara sparande för framtiden. Den ger också trygghet här och nu, bland annat i form av försäkring vid sjukskrivning.

För arbetstagaren är fördelarna med tjänstepension många. Den allmänna pensionen utgör på sin höjd 50 procent av inkomsten när du går i pension. Tjänstepensionen kan då fylla ut med ytterligare 10-20 procent för de flesta.

– Ju högre lön man har, desto större andel kommer tjänstepensionen att utgöra. För de som tjänar lite mer finns dessutom ett smart knep som ger en extra skjuts i det egna pensionssparandet – nämligen löneväxling.

– Löneväxling är en win-win där den anställde kan få högre pension, samtidigt som arbetsgivaren kan erbjuda en attraktiv förmån, säger Mattias Munter.

Vilken tjänstepension passar bäst för ditt företag? Testa vår guide

Tjänstepensionen är en trygghet på långt sikt men ger även trygghet här och nu.

– Det handlar exempelvis om att koppla en sjukförsäkring till sparandet, en så kallad premiebefrielseförsäkring. Det innebär att om du blir långtidssjukskriven så går försäkringsbolaget in och tar över betalning av premien. Den anställde får alltså sina tjänstepensionsbetalningar ändå.

Mattias påpekar samtidigt vikten av förebyggande åtgärder som ofta kan bli avgörande för den enskilda individen vid en sjukskrivning.

Behöver ditt företag hjälp att förebygga sjukskrivningar? Boka rådgivning med oss

Han ser förebyggande åtgärder som avgörande. För att känna arbetsglädje och tycka att det är kul att gå till jobbet och prestera, så måste man må bra.

I vår sjukförsäkring ingår en förebyggande hälsoförsäkring med en så kallad hälsosluss, där chefer och medarbetare enkelt kan få kontakt med en hälso- och rehabvägledare.

Hälsoförsäkringen är kostnadsfri när du har tjänstepension med sjukförsäkring hos oss, men går också att köpa separat.

Så fungerar hälsoförsäkringen

Som chef kan du där även få stöd i frågor som rör en medarbetares hälsa. 
– En hälsoförsäkring ger snabb tillgång till proaktiv hjälp, utan att det behöver ha hänt så mycket. Det kan vara stress eller något fysiskt. Det ger en väldig trygghet för både medarbetare och chefer att veta att det är enkelt att få stöd, säger Mattias Munter.

Den sista länken i vår hälsokedja är sjukvårdsförsäkringen som ger effektiv och snabb tillgång till specialistvård när det behövs. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande både för stora och små företag.

– De företag som har helheten – hälsoförsäkring, sparande, sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring – är också friskare företag generellt sett. Och friskare företag är också lönsammare företag, säger Mattias Munter.

Testa nu vilken tjänstepension passar ditt företag!

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet