Gå till innehåll

Pensionssparande superviktigt – för både kvinnor och män

Sverige har kommit långt på jämställdhetsområdet och trenden går mot en mer jämställd arbetsmarknad. Men de löneskillnader som fortfarande finns mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden påverkar även den framtida lönen: nämligen pensionen.

Kvinna och man under paraply

Med vår senaste rapport "Lika arbete – olika pension" har vi räknat på de pensionseffekterna för olika yrkesgrupper och vad som krävs för att få lika pension för lika arbeteVad kan då vara bra att tänka på för dig som är mitt i karriären?  

– Pensionssystemet i sig är faktiskt jämställt, med vissa utjämnande mekanismer som idag främst gynnar kvinnor. Men så länge det finns ojämställdhet på arbetsmarknaden som gör att kvinnor i allmänhet tjänar mindre än män sett över hela karriären, främst på grund av många års deltidsarbete, så blir pensionsskillnaderna en logisk följd, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.  

Hur mycket behöver du i eget sparande? Räkna här

Tjänstepensionen den viktigaste pusselbiten  

En ny, spännande och flexibel arbetsmarknad ger stora möjligheter för dig som individ. Allt fler tar steget man länge drömt om och pluggar vidare, byter jobb eller kanske till och med karriär.  

Samtidigt behöver vi också ta allt större eget ansvar för att få ut en rimlig lön som pensionär. Och det gör att framförallt tjänstepension ökar i betydelse. Ju mer du tjänar, desto större del av pensionen kommer bestå av tjänstepension och eget sparande. Tjänstepensionen är den allra viktigaste pusselbiten men det finns några detaljer du som pensionssparare bör tänka på.

– Jobba heltid så mycket som möjligt, se till att din arbetsgivare betalar in tjänstepension även när du är föräldraledig och se regelbundet över risknivån i ditt pensionssparande, säger Mattias. 

Så vad kan jag då tänka på och göra för att höja min pension? Här är några smarta tips att ha i åtanke när du ser över ditt långsiktiga sparande. 

Pensionsekonomens bästa tips för att höja din pension

  • Jobba så mycket heltid som möjligt. Varje år och varje lön räknas! 
  • Tjänstepension är superviktigt. Via minpension.se kan du få överblick över alla delar och samtidigt se vad du kan påverka.  
  • Se över ditt privata sparande. Slopad avdragsrätt betyder inte att du ska sluta spara på egen hand till pensionen. 
  • Löneväxla till tjänstepension – om arbetsgivaren tillåter och du har en hög lön. 
  • Fundera över hur aktiv du till vara. En hög aktivitet gör att du kan placera smalare. Se också över fondval och riskspridning – det är viktigt med en balanserad portfölj.  

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter