"Pensionssparande är som ett maraton"
Coronakrisen drabbar allt från folkhälsa och samhälle till aktie- och arbetsmarknad. Rådet från vår pensionsekonom är trots detta att hålla huvudet kallt. – Det är lätt att ryckas med och fatta alltför kortsiktiga beslut, säger vår pensionsekonom Mattias Munter, som liknar sparande vid ett maraton.
Tuffa tider råder. Förutom mänskligt lidande befinner sig många företag och hela den finansiella marknaden i en stor prövning.
Stockholmsbörsen föll 30 procent inom loppet av några veckor och de dagliga svängningarna är fortsatt stora. Ekonomiska experter pratar om lågkonjunktur och en annalkande våg av varsel och konkurser.
Mattias Munter konstaterar att läget är allvarligt och det är svårt att hålla huvudet kallt.
– Det är lätt att drabbas av panik och göra ”som grannen” och börja sälja allt som har med börsen att göra. Men att försöka tajma marknaden – att gå in och ut med stora delar av sitt sparkapital – är ingen bra långsiktig strategi, säger han.
Hur ska jag tänka som sparare?
– Du ska för det första tänka på syftet med sparandet, när du behöver ditt kapital och vilken risk du är beredd att ta. Om det är tio år kvar tills pengarna ska användas så talar åtminstone historien för att du kommer att vara med om en återhämtning, fortsätter Mattias.
Buffert i orostider
För mindre än en månad sedan var livet som vanligt. Nu råder plötsligt ett helt nytt läge i världen. Mattias Munter konstaterar att det självklart är viktigt att fortsätta konsumera och gärna stötta sitt lokala näringsliv. Men ett tips är också att använda pengar som under våren och sommaren skulle gått till resor för att istället öka på sin buffert.
– En buffert finns lämpligast på ett sparkonto, så att du lätt kommer åt den för planerade och oförutsedda utgifter som kan dyka upp under det närmaste året. I oroliga tider så kan en buffert vara livsviktig. Normalt burkar jag rekommendera två till tre månadslöner som buffert, säger Mattias.
Jämna ut svängningar
Grundtipset för det långsiktiga sparandet från vår pensionsekonom är alltså att hålla sig till sin långsiktiga plan och om möjligt fortsätta sätta av till ett månadssparande även i en nedgång.
– Det är genom månadssparande som alla kan bygga ett sparkapital eller ett pensionskapital och det gäller att låta det trumma på, månad efter månad, år efter år – även genom tuffare tider, säger han.
– Med en lång karriär fram till pensionen blir sparandet som ett maratonlopp där du får vara beredd på en del tuffare partier. Nu är vi mitt uppe i ett extremt tufft parti men det långsiktiga sparande som inte påverkas alls av en sån här kris vill du samtidigt inte ha. Då är risken för låg, avslutar Mattias.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån
Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.
Frågor och svarAndra läser om
Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa talangerna
Vill du attrahera de bästa talangerna? Det finns en sak som väldigt många missar och som är högaktuellt i tider när ... Läs mer
5 tips för en mer jämställd pension
De löneskillnader som fortfarande finns idag mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden påverkar också den framtida ... Läs mer
Peter kombinerar jobb och pension: ”Jag vill fortsätta jobba så länge det är kul”
Att helt lägga jobbet på hyllan finns inte på kartan för Peter Lundgren 65 år, musiklärare, frilansmusiker och tidigare ... Läs mer
Dags för ett nytt jobb? Här är missarna du ska undvika
Till hösten är det vanligt att fler gör verklighet av sin dröm och byter jobb. Men vad ska du tänka på när du byter ... Läs mer
Pensionsekonomen: Så kan du stärka din pension med flera tusenlappar
Livslängden ökar och fler väljer att stanna kvar längre på arbetsplatsen. I vår nya rapport, Jobbonärslivet – om att ... Läs mer