Gå till innehåll

5 anledningar till varför du ska löneväxla

Passa på att besiktiga hela pensionen. För dig som tjänar lite mer är det smart att växla lön till tjänstepension. Här är fem bra anledningar.

Den klassiska pensionspyramiden har ändrat form. En del kommer bara få 40 procent av sin slutlön från staten i pension.

– Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda pension kommer att bestå av tjänstepension och privat sparande. Det är det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Investera i din framtida pension

Som tur är kan du som har långt kvar till pensionen verkligen påverka din situation själv och skaffa dig den pension du önskar. Ett smart sätt att ge en extra skjuts i pensionssparandet är att löneväxla.

Det innebär att du som tjänar över brytpunkten 43 309kr avstår delar av bruttolönen och istället låter arbetsgivaren sätta in motsvarande summa eller mer till en tjänstepensionsförsäkring.

Den skatt som skulle ha dragits på lönen, investeras istället i framtida pension. Detta alltså i motsats till ett privat sparande utan avdragsrätt, där man sparar redan skattade pengar.

– Pengarna som löneväxlats inkomstbeskattas först när pensionen betalas ut. Man betalar visserligen skatt även vid uttag av pensionen men då skjuter man upp skatten till framtiden och betalar möjligen en lägre skatt vid uttag av pensionen, säger Mattias.

Eftersom arbetsgivaravgiften för pensionsavsättningar är omkring 6 % lägre än för lön, ger det arbetsgivaren också en möjlighet att sätta in även de extra procenten till din framtida pension.

– Du kan få högre pension samtidigt som din arbetsgivare kan erbjuda en attraktiv förmån utan att det kostar något extra. Det är absolut en win-win-situation! säger han.

Ta reda på mer om löneväxling

5 anledningar till varför du bör löneväxla

  1. Du som löneväxlar kan få 6 % extra i pensionsavsättning jämfört med den som inte löneväxlar.
  2. Istället för att betala hälften av lönen över brytpunkten för den statliga skatten skjuter du upp skatten till framtiden och betalar möjligen en lägre skatt vid uttag av pensionen senare.
  3. Avkastningsskatten är lägre för pensionssparande än skatten för andra sparformer, vilket kan bli ett bra tillskott till pensionen.
  4. Möjligheten finns att sluta arbeta tidigare i och med att du får en ännu mer förstärkt pension genom den fördelaktiga avsättningen.
  5. Pengarna är ”skyddade” från att du spenderar dem på konsumtion istället för att investera dem.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter