Gå till innehåll

5 anledningar till varför du ska löneväxla

För dig som tjänar lite mer är det smart att växla lön till tjänstepension. Här är fem bra anledningar.

Jämvikt på en gungbräda

Den klassiska pensionspyramiden har ändrat form. Många som arbetar idag kommer på sin höjd att få 50 procent av sin slutlön i allmän pension från staten.

– Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda pension kommer att bestå av tjänstepension och privat sparande, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Investera i din framtid

Som tur är kan du som har långt kvar till pensionen verkligen påverka din situation själv och skaffa dig den pension du önskar. Ett smart sätt att ge en extra skjuts i pensionssparandet är att löneväxla.

Det innebär att du som tjänar lite mer avstår delar av bruttolönen och istället låter arbetsgivaren sätta in motsvarande summa eller mer till en tjänstepensionsförsäkring. Den skatt som skulle ha dragits på lönen, investeras istället i framtida pension. Detta alltså i motsats till ett privat sparande utan avdragsrätt, där du sparar redan skattade pengar.

För att tjäna på att löneväxla behövs en bruttolön på minst 50 000 kronor i månaden (2023) – efter löneväxlingen. Den som tjänar exempelvis 52 000 kronor i månaden innan skatt bör alltså inte löneväxla mer än 2 000 kronor i månaden.

– Pengarna som löneväxlats inkomstbeskattas först när pensionen betalas ut. Man betalar visserligen skatt även vid uttag av pensionen men då skjuter man upp skatten till framtiden och betalar möjligen en lägre skatt vid uttag av pensionen, säger Mattias.

Eftersom arbetsgivaravgiften för pensionsavsättningar är omkring 6 % lägre än för lön, ger det arbetsgivaren också en möjlighet att sätta in även de extra procenten till din framtida pension.

– Du kan få högre pension samtidigt som din arbetsgivare kan erbjuda en attraktiv förmån utan att det kostar något extra. Det är absolut en win-win-situation! säger han.

Ta reda på mer om löneväxling

5 anledningar till varför du bör löneväxla

1. Du som löneväxlar kan få 6 % extra i pensionsavsättning.

2. Skatten kan bli lägre. Du betalar ingen inkomstskatt på beloppet du sparar. När du sedan går i pension betalar du inkomstskatt på utbetalningarna, och betalar möjligen en lägre skatt vid uttag av pensionen senare.

3. Avkastningsskatten är lägre för pensionssparande än skatten för andra sparformer, vilket kan bli ett bra tillskott till pensionen.

4. Möjligheten kan finnas att sluta arbeta tidigare, eftersom din pension har blivit bättre med det förmånliga sparandet.

5. Pengarna är ”öronmärkta” att användas till din pension, och går inte att "råka" användas upp till konsumtion.

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter