Gå till innehåll

Accenture bakom episkt hälsoprogram: ”Vi är unika”

Accenture står bakom ett av Sveriges mest framstående program för hälsa på arbetsplatsen. I flera år har konsultjätten storsatsat på wellness och lanserar nu, i samarbete med Skandia, en hälsoapp till samtliga medarbetare i Sverige. – Hälsa på arbetsplatsen är affärskritiskt, säger Malin Nyrén, HR-chef på Accenture Sverige.

Accenture
Accenture satsar stort på hälsa. Från vänster: Sofia Thomée, Malin Nyrén och Daniel Persson.

Bokklubb, Prideförening, E-sport, Vasaloppet, golf, segling, mindfulnessfrukost, culture awareness, volontärarbete på arbetstid.

På Accenture vid Fridhemsplan i Stockholm fullständigt kokar det av engagemang och medarbetardriven aktivitet. Inte minst inom hälsa – ett sedan länge prioriterat område i företagets ledningsgrupp.

Och det är omöjligt att inte ryckas med. Faktum är att Accenture är så långt man kan komma från den gamla nidbilden av en managementkonsultfirma, där 100-timmarveckor premierades och psykisk ohälsa var något som helst sopades under mattan. 

– Man måste jobba proaktivt och långsiktigt med hälsa. Det finns inget alternativ. Motsatsen är helt enkelt allt för kostnadskrävande, säger Malin Nyrén.

Kul på jobbet
Dagens unga talanger förväntar sig ett helt annat engagemang än förr från företaget i frågor som rör hälsa, menar Malin Nyrén.

– Ett generöst friskvårdsbidrag och möjlighet till promenadmöten ses idag snarast som en hygienfaktor. Det måste vara kul att gå till jobbet!

– Vårt förebyggande hälsoarbete är idag en del av kulturen och ett sätt att attrahera nya talanger. Vårt unika koncept ”Truly Human” får våra medarbetare att må bättre, både fysiskt och psykiskt, och därmed också prestera bättre på jobbet. Så det är verkligen en win-win för alla parter, säger hon.

”Många imponerade”
Målet med Accentures hälsosatsning är att det ska finnas något för alla. Daniel Persson, ordförande i den lokala idrottsföreningen, berättar att man anordnar allt från längdskidåkning, prova på dykning och curling till kampsportsfys, racketturneringar och löparläger. Målet är att det ska finnas något för alla.

– Många har idag stillasittande jobb och trots att man som jag tränar mycket är det ibland skrämmande att se hur få steg det faktiskt blir under en normal arbetsdag. Här är det viktigt att Accenture som arbetsgivare bidrar till och motiverar sina medarbetare att leva en mer hälsosam livsstil.

– Vi får ofta positiva kommentarer och många är imponerade av hur mycket vi har att erbjuda, säger Daniel.

Mindfulness på schemat
Accenture har jobbat hårt med att få bort stigmat kring psykisk ohälsa. Ett exempel är att har infört 15 minuter schemalagd mindfulness om dagen på HR avdelningen.

– Den mänskliga faktorn får allt större plats på jobbet, säger Malin Nyrén.

– Våra medarbetare jobbar hårt och är extremt produktiva. Men stress riskerar att slå ut kreativiteten och går det så långt som till en sjukskrivning är det förödande för både personen i fråga och för våra team. Därför är både den fysiska och mentala biten så viktig inom hälsa på arbetsplatsen. Det är viktigt att våga prata om stress och där går våra ledare verkligen i bräschen genom att berätta öppet om de utmaningar de själva haft i karriären. Förhoppningsvis kan det hjälpa andra.

Alla får hälsoapp
När medarbetarna mår bra ökar förut­sättningarna att göra bra ifrån sig och trivas på jobbet. Som kund hos Skandia med försäkringar inom Hälsokedjan får Accenture Sverige kostnadsfri tillgång till en hälsoapp – en uppskattad förmån för alla medarbetare.

I appen får användarna koll på stressnivåer, sömn, matvanor, vardags­motion och träning – tillsammans med vänner och kolleger. 

– Vi körde en pilot i våras och nu rullar vi ut hälsoappen bland alla våra medarbetare. Det är roligt att så många har nappat och vi hoppas att detta kan göra att fler funderar på hur mycket de rör på sig under arbetsdagen. säger Sofia Thomée, managementkonsult och en av de drivande i Accentures hälsosatsning..

Under oktober månad genomfördes en stegtävling med 54 lag från Accenture, där bolagets medarbetare totalt tog ca 70 miljoner steg tillsammans.

– Vi lyckades nå nivån så att vi skänker 50 000 kronor till Cancerfonden vilket känns jätteroligt! Accentures Idrottsförenings motto är ”träning tillsammans” och där passar hälsoppen och vår gemensamma stegtävling perfekt in i vårt arbete. Många har lärt känna nya personer genom utmaningen och det har verkligen blivit träning tillsammans, säger Sofia Thomée.

Här är appen som ska skapa friskare företag

10 skäl att skaffa en hälsoförsäkring

  1. Vi gör ingen skillnad på om dina problem gäller jobbet eller privatlivet.
  2. Du får hjälp tidigt för att undvika sjukskrivning, om du exempelvis har värk, känner dig stressad eller nedstämd.
  3. Det är lätt att komma i kontakt med vår hälsosluss.
  4. Du får stöd av ett professionellt team att hitta balans i arbetet och privatlivet.
  5. Du kan välja att kontakta vår Hälsosluss antingen själv utan att berätta för din arbetsgivare eller i samarbete med din arbetsgivare.
  6. Din hälso- och rehabvägledare koordinerar stödet och följer dig från start till dess att behandlingen är avslutad.
  7. Förutom fysiska möten finns det möjlighet till besök online via en säker videoplattform.
  8. Rehabilitering för att du snabbt kan komma tillbaka till jobbet.
  9. Som chef blir det enklare att ta samtal med medarbetarna som inte mår bra för du kan direkt erbjuda dem snabb hjälp.
  10. Hälsoförsäkringen är tillagd utan kostnad när du har tjänstepension med sjukförsäkring via jobbet hos oss.

Få snabb och förebyggande hjälp med vår hälsoförsäkring.

Andra läser också om

Fler nyheter