Gå till innehåll

Enkla knepen som boostar kontorshälsan

Tillväxt skapas av friska medarbetare. Men chefer som vill sänka sjukskrivningstalen har en mäktig fiende, som dessutom ofta är både bekväm och ergonomisk: kontorsstolen. Med hjälp av hälsoappen Wellr –som är en kostnadsfri hälsoförmån för Skandias alla kunder med försäkring inom Hälsokedjan – kan du som chef bidra till en friskare arbetsplats och minskade kostnader.

Hand håller i hantel

Att satsa på hälsa på arbetsplatsen är en win-win för alla parter.

All forskning visar på rörelsens positiva inverkan på allt från blodvärden och blodtryck till vårt humör och hur pigga och stressade vi är.

– Både individen, arbetsgivaren och vi som försäkringsbolag vinner på att människor håller sig friska, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

– På tolv år har vi tillsammans med våra kunder lyckats mer än halvera sjukskrivningarna, där arbetsgivare med hjälp av Hälsokedjan kan ta ett helhetsgrepp kring bolagets hälsa, säger hon.

Så skapar du ett friskare företag

Inspirerande app

Ett exempel på satsning är hälsoappen Wellr. Det är en kostnadsfri förmån för kundföretag med försäkring inom Hälsokedjan.

Appen mäter inte bara steg och träning. Som användare kan du också få tips om kost, sömn och andra hälsosamma vanor. Wellr hjälper också dina medarbetare att följa sina sov- och aktivitetsvanor, ha koll på stressnivåer och skapa en egen livsstilsprofil.

På medicinteknikbolaget Cochlear i Göteborg, fick alla medarbetare ett aktivitetsarmband vid lanseringen av företagets stora hälsosatsning för två år sedan.

– Hälsoappen är positiv och rolig och lätt att använda tycker våra medarbetare här på Cochlear. Många är fortfarande efter två år väldigt aktiva, vilket vi tycker är jätteroligt, säger Mia Mattsson, People & Culture Generalist på Cochlear.

– Det är helt enkelt som så att mår våra medarbetare bra så mår företaget bra också och det är en win-win för båda parter.

Läs mer om Cochlears stora hälsosatsning

Ett annat företag som använder hälsoappen är Accenture. Som kund hos Skandia med försäkringar inom Hälsokedjan får Accenture Sverige kostnadsfri tillgång till hälsoappen – en uppskattad förmån för alla medarbetare.

– Vi körde en pilot i våras och nu rullar vi ut appen bland alla våra medarbetare. Det är roligt att så många har nappat och vi hoppas att detta kan göra att fler funderar på hur mycket de rör på sig under arbetsdagen. säger Sofia Thomée, managementkonsult och en av de drivande i Accentures hälsosatsning.

Under oktober månad genomfördes en stegtävling med 54 lag från Accenture, där bolagets medarbetare totalt tog ca 70 miljoner steg tillsammans.

Läs mer om Accentures stora hälsosatsning

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig, för alla parter. Därför erbjuder vi en lång rad förebyggande åtgärder i vår Hälsokedja. Faktum är att åtta av tio personer som kontaktar Skandias hälsosluss gör det i förebyggande syfte. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar.  

Få friskare medarbetare med hälsoappen

10 skäl att skaffa en hälsoförsäkring

  1. Vi gör ingen skillnad på om dina problem gäller jobbet eller privatlivet.
  2. Du får hjälp tidigt för att undvika sjukskrivning, om du exempelvis har värk, känner dig stressad eller nedstämd.
  3. Det är lätt att komma i kontakt med vår hälsosluss.
  4. Du får stöd av ett professionellt team att hitta balans i arbetet och privatlivet.
  5. Du kan välja att kontakta vår Hälsosluss antingen själv utan att berätta för din arbetsgivare eller i samarbete med din arbetsgivare.
  6. Din hälso- och rehabvägledare koordinerar stödet och följer dig från start till dess att behandlingen är avslutad.
  7. Förutom fysiska möten finns det möjlighet till besök online via en säker videoplattform.
  8. Rehabilitering för att du snabbt kan komma tillbaka till jobbet.
  9. Som chef blir det enklare att ta samtal med medarbetarna som inte mår bra för du kan direkt erbjuda dem snabb hjälp.
  10. Hälsoförsäkringen är tillagd utan kostnad när du har tjänstepension med sjukförsäkring via jobbet hos oss.

Få snabb och förebyggande hjälp med vår hälsoförsäkring.

Andra läser också om

Fler nyheter