Gå till innehåll

Enkla knepen som boostar kontorshälsan

Tillväxt skapas av friska medarbetare. Men chefer som vill sänka sjukskrivningstalen har en mäktig fiende, som dessutom ofta är både bekväm och ergonomisk: kontorsstolen. På Skandia införs nu promenadmöten som en del av pensionsbolagets förebyggande hälsoarbete. Alla steg under mötet kan du överföra till hälsoappen Virgin Pulse och få belöning i form av hälsobonus.

Kristina Hagström, hälsostrateg.
Kristina Hagström, hälsostrateg.

Snittiden för vuxna svenskar är totalt 9-10 timmar stillasittande per dag.

Sitter du still så länge, vägs det inte upp av ett gympass på lunchen eller en löprunda efter arbetstid.

– Vi måste upp på fötter! säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström.

– All forskning visar på rörelsens positiva inverkan på allt från blodvärden och blodtryck till vårt humör och hur pigga och stressade vi är. Rekommendationen är att inte sitta mer än fyra timmar om dagen totalt, med en bensträckare var 30:e minut.

Inför promenadmöten

Vissa kanske tycker att det är svårt att komma igång med sin vardagsrörelse och träning. Här kan arbetsgivare och chefer göra mycket. En utökad friskvårdssatsning, hälsoutmaningar, konferens där hälsoaktiviteter ingår?

Läs mer om vår Hälsoförsäkring

Och om chefen själv tar bensträckare, är med på lunchgympa och använder sitt höj- och sänkbara skrivbord så kommer antagligen fler haka på.

Som en del av företagets bonusprogram för hälsa inför Skandia nu möjlighet till promenadmöten. Dessa bokas direkt i Outlook-kalendern, där det bland lediga mötesrum finns möjlighet att välja promenadmöte på 30 eller 45 minuter överst i menyn.

– Möten är en stor del av mångas arbetsdag. Det här är ett nytt sätt att tänka och jobba på som kan göra vissa möten mer produktiva samtidigt som jag får röra på mig och får frisk luft, vilket ju i sig ger en bevisad positiv effekt på kreativitet och prestation. Alla steg under mötet kan du också överföra till hälsoappen Virgin Pulse och få belöning i form av hälsobonus, berättar Kristina Hagström.

Läs mer om Virgin Pulse

Förebygger sjukskrivning

Skandia jobbar långsiktigt med forskning och erfarenhet för att motverka ohälsa – både som arbetsgivare och försäkringsgivare. Virgin Pulse är en kostnadsfri förmån för Skandias medarbetare och kundföretag med fler än 30 med­­arbetare och försäkring inom Hälsokedjan.

Appen hjälper anställda att följa sina sov- och aktivitetsvanor, ha koll på stressnivåer och skapa en egen livsstilsprofil. För att ytterligare bidra till en bättre arbetsplatshälsa ges även en hälsobonus på upp till 1 000 kronor per år till medarbetare på företag som ansluter sig till Virgin Pulse. Bonusens storlek beror på vilken aktivitetsnivå som man kommer upp till och är en belöning för förbättrad livsstil.

– När människor mår bra ökar förut­sättningarna att göra bra ifrån sig och trivas på jobbet. En sund livsstil förebygger sjuk­skrivningar. Det tjänar alla på – både medarbetare, arbetsgivare och försäkringsbolag, säger Kristina Hagström.

Läs mer om samhällsförlusten för sjukskrivningar

Halverade sjukskrivningar

På tio år har Skandia lyckats halvera sjukskrivningarna bland sina kundföretag, där arbetsgivarna med hjälp av Hälsokedjan kan ta ett helhetsgrepp kring bolagets hälsa.

– Vi erbjuder tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring och med hjälp av en stor satsning på förebyggande åtgärder under flera års tid har vi lyckats vända skenande sjukskrivningstal och i förlängningen till och med sänkt premierna då färre blivit sjuka, säger Kristina Hagström.

– Det är en klassisk win-win-situation, där både individ, arbetsgivare och vi som försäkringsbolag sparar på att människor håller sig friska.

Så skapar du ett friskare företag