Gå till innehåll

Därför är din bostad ingen smart pensionsförsäkring

2017-11-28 I Skandia

Närmare sex av tio ser sin bostad som en pensionsförsäkring. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Skandia. Men att se boendet som pension är ett vågspel, menar vår pensionsekonom Mattias Munter.

Många säger, nästan slentrianmässigt, att bostaden är ett sparande. Men vad man kanske inte tänker på är att det är svårt att veta vad man ska göra om 25 år.

– Den närmast eviga uppgången på fastighetsmarknaden riskerar att forma en övertro på boendet som ett tryggt pensionssparande, säger Mattias Munter.

– Tron på bostaden som pensionsförsäkring bygger dels på fortsatt uppgång och dessutom måste man sälja eller belåna bostaden för att kunna frigöra pengarna. Pensionsparande bör ske med god riskspridning och inte med blint fokus på fastighetsmarknaden, säger Mattias Munter. 

Närmare hälften av de tillfrågade uppger att de inte tänka sig att flytta till mindre eller enklare boende för att få mer pengar att röra sig med. 

− Du måste sälja huset för att få loss kapital, och då kommer vinstskatten istället samtidigt som du behöver någonstans att bo. Det är svårt att få tag i en hyresrätt och vill man istället bo kvar är det inte givet att man beviljas ett nytt banklån som pensionär, säger han.

Bostaden som kapital att leva av i framtiden blir för de allra flesta en illusion, menar Mattias Munter. Boendet bör i första hand ses som konsumtion och inte som en säker investering.  

− Amortering ska absolut vara en del av totala privatekonomiska kalkylen. Det är ett bra sätt att spara och det du framförallt får är lägre boendekostnader, säger pensionsekonomen.

− Med nya regelverk blir man tvingad till amortering i större utsträckning men det får inte ersätta det långsiktiga sparandet som man ska leva livet för som pensionär. Ser man det som ett pensionssparande är man snett ute. För hur ska du leva av värdet på din bostad som pensionär? 

Totalt har 1121 intervjuer genomförts i åldrarna 50-79 år.  Undersökningen har genomförts med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa Sverigepanel.

Pensionsekonomens tips för att höja din pension

  • Jobba så mycket heltid som möjligt. Varje år och varje lön räknas!
  • Tjänstepension är extremt viktigt. Via minpension.se kan du få överblick över alla delar och samtidigt se vad du kan påverka
  • Löneväxla – om arbetsgivaren tillåter och du har en hög lön.
  • Se över ditt privata sparande. Slopad avdragsrätt betyder inte att du ska sluta spara på egen hand till pensionen.
  • Se över ditt fondval och riskspridning i premiepensionen.
  • Amortera på bostaden! Det du framförallt får är lägre boendekostnad.
  • Ta hand om din partner. Öppna extra sparande för den som är hemma mest.

Vi har Sveriges nöjdaste pensionskunder

Svenskt Kvalitetsindex, SKI, undersöker årligen vilket pensionsbolag som har de nöjdaste kunderna. Och i år hamnar vi på första plats på privatsidan.

Läs mer om utmärkelsen

Livsnjutare på heltid - så har Leif sparat

Som 25-årig nybliven officer hade han femtusen kronor i plånboken. I dag är Leif Delén ekonomiskt oberoende och livsnjutare på heltid. – Skandia har stor del i det, berättar han i en stor intervju om pengarna, resorna och meningen med livet.

Läs hela artikeln

Tänk på

Eftersom den här artikeln handlar om sparande i någon form, vill vi påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid en placering i en traditionell förvaltad kapitalförsäkring, en produkt som har en garanti i botten, får du dock inte ett lägre belopp än det garanterade beloppet.