Stormigt ekonomiskt läge – räkna med mer turbulens framöver
Det är turbulent i världen just nu – inte minst på de finansiella marknaderna. Trumps nya tullpolitik, ökande geopolitiska spänningar och försvagade konjunkturutsikter har skapat oro bland både investerare, företag och hushåll. I det här läget är det naturligt att många sparare frågar sig: Hur bör man tänka framåt?

Efter drygt 100 dagar vid makten är omvärldens betyg på Trumps ekonomiska politik långt ifrån imponerande. Den tidigare optimismen kring USA:s särställning i världsekonomin – den så kallade "USA-exceptionalismen" – har bytts mot oro. Börser har fallit, räntemarknaderna har varit ovanligt ryckiga och mått på marknadsosäkerhet, som VIX-index, har flera gånger skjutit i höjden.
Förtroendet för den amerikanska ekonomin har fått sig en törn. Det märks inte minst på valutamarknaden, där dollarn handlas nära sina lägsta nivåer på flera år trots att räntorna i USA ligger högt. Det har i sin tur väckt frågor om huruvida amerikanska statsobligationer fortfarande kan ses som världens säkraste tillgång.
Vi förväntar oss att finansmarknaderna fortsatt kommer att präglas av snabba kast, politiska utspel och svängande sentiment. I skrivande stund pågår tullförhandlingar mellan USA och diverse länder. Men givet Trumps historik med att bryta avtal så talar det för att osäkerheten kommer att finnas kvar, även om nya handelsavtal sluts. Som sparare får man därför vara beredd på fortsatt turbulens på de finansiella marknaderna.
Svagare tillväxt och högre inflation
När 2025 inleddes såg förutsättningarna för hushållen bättre ut än på länge – inflationen närmade sig inflationsmålet, reallönerna steg och räntorna började falla tillbaka. Men den positiva utvecklingen har stannat upp. Utsikterna för den globala tillväxten har försämrats, bland annat för att handelskriget trappats upp och skapat stor osäkerhet i den makroekonomiska utvecklingen.
De ekonomiska prognoserna har blivit allt dystrare. Internationella valutafonden IMF räknar nu med svagare global tillväxt, särskilt i USA. Världshandelsorganisationen WTO går ett steg längre och förutspår att världshandeln till och med minskar i år – en tvär vändning från början av året.
Osäkerheten gör att hushåll och företag pausar sina investeringar. Konsumentförtroende har fallit och framtidsutsikterna är dystra samtidigt som inflationsförväntningarna, både på kort och lång sikt, stigit kraftigt. Förväntningar om högre inflation är problematiskt, särskilt i ett läge där inflationen i USA redan bitit sig fast på en högre nivå.
Svår balansgång för Fed
USA:s centralbank Fed valde vid sitt möte den 7 maj att lämna styrräntan oförändrad, vilket var väntat. Samtidigt varnade centralbanken för att inflations- och tillväxtriskerna har ökat. Å ena sidan riskerar inflationen att öka på grund av nya tullar, vilket normalt sett skulle kräva högre räntor. Å andra sidan kan den ekonomiska tillväxten bromsa in och arbetsmarknaden bli svagare, vilket talar för sänkta räntor istället.
Fed står därmed inför en svår balansgång. Kommunikationen från centralbanken speglar en försiktig linje där Fed försöker väga de kvarvarande inflationsriskerna mot tydliga tecken på en avmattande ekonomi.
Vad ska du göra som sparare?
När det stormar kan det vara frestande att göra stora förändringar i sitt sparande. Men ofta är det bättre att hålla fast vid sin långsiktiga strategi. Det viktigaste är inte att försöka tajma marknaden, utan att ha en tydlig plan och hålla sig till den.
Om du sparar på lång sikt, som till pensionen, kan du med god marginal rida ut svängningarna. Historiskt har marknaden återhämtat sig efter varje nedgång, vilket vi redan sett tecken på. Däremot kan det vara klokt att se över portföljen om dina mål eller tidshorisont har förändrats.
Sparar du däremot till något inom de närmaste åren som ett bostadsköp eller annan större investering är aktiemarknaden sannolikt inte rätt plats just nu. Då kan det vara läge att minska risken. Hur framtiden utvecklar sig vet ingen. Men att marknaderna fortsätter vara svängiga är högst troligt. Därför är det extra viktigt att ha en långsiktig strategi och en risknivå du känner dig bekväm med.
Har du frågor kring ditt sparande?
Prata med våra rådgivare. Boka en tid som passar dig.
Få hjälp med ditt sparandeTänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om

Stormigt ekonomiskt läge – räkna med mer turbulens framöver
Det är turbulent i världen just nu – inte minst på de finansiella marknaderna. Trumps nya tullpolitik, ökande ... Läs mer

Fortsatt skakigt ekonomiskt läge – så kan sparandet påverkas
Världens finansmarknader präglas av osäkerhet efter Trumps tullpolitik, svagare tillväxtutsikter och stigande ... Läs mer

Ny rapport: Så har tidigare kriser påverkat pensioner
Den globala handelskrisen har skapat osäkerhet på världens börser och väckt oro bland svenska pensionssparare. Men ... Läs mer