Frågor & svar
Tjänstepension
-
När det snart är dags för din pension att börja betalas ut, kommer vi att skicka information till dig via brev (och mejl för vissa försäkringar) om hur du ska göra.
I brevet finns information om vilka val du behöver göra inför utbetalningen. Då kan du också skjuta upp din utbetalning. Genom att logga in kan du läsa mer om din försäkring och när den ska börja betalas ut.
Det du måste göra för att ta ut din pension är att:
- anmäla vilket konto pengarna ska betalas ut till.
- anmäla konto för varje enskild pensions- eller kapitalförsäkring, om du har flera.
Gör dina val inför pensionsutbetalning
För att ta ut din pension kan du också ta hjälp av våra pensionscoacher, som guidar dig och ser till att dina utbetalningar startar som planerat.
-
Vilket avtal du tillhör och/eller haft sen tidigare avgör till vilka bolag du har möjlighet att flytta till. Inom de flesta kollektivavtal kan du flytta din tjänstepension till oss. I många fall kan också du som har tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare flytta till oss.
Tjänstepension med kollektivavtal
Vi är valbara för:
Läs mer om att flytta tjänstepension.
Tjänstepension utan kollektivavtal
Du som har ett tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare kan i många fall flytta till oss. Börja med att prata med din arbetsgivare som behöver känna till att du vill flytta till oss.
-
Du kan ofta flytta din tjänstepension själv genom din valcentral. Om du vill kan vi hjälpa dig att få en överblick och samla din pension hos oss.
-
Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av din arbetsgivare. Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Vissa arbetsgivare betalar inte in någon tjänstepension. Därför viktigt att du tar reda på vad som gäller för dig. Eftersom tjänstepension kan stå för mer än 20 % av din totala pension.
Tjänstepensionen grundar sig antingen på ett kollektivavtal mellan din arbetsgivare och facket, en så kallad avtalspension. Eller ett individuellt avtal mellan dig och din arbetsgivare.
Hur mycket pengar som betalas in till din tjänstepension, när du kan ta ut den och under hur länge bestäms av avtalet som fack och arbetsgivare har förhandlat fram eller av avtalet mellan dig och din arbetsgivare.
Är du osäker på om du har tjänstepension, då kan du enkelt ta reda på det. Hos minPension kan du oftast se alla delar av din pension – både din allmänna pension, tjänstepension och ditt privata pensionssparande.
-
Kolla om du har tjänstepension och vilket avtal du tillhör hos minPension.
- Gå till minPension.se
- Logga in med BankID
- Välj Intjänad pension i menyn
- Välj Tjänstepension – Visa i detalj
-
- Om du valt oss för att ta hand om din tjänstepension kan du snabbt och enkelt logga in och få en överblick.
- Om du inte har din tjänstepension hos oss kan du få koll på var du har den genom att logga in hos minPension.
-
Det är oftast inga problem att flytta till oss, men börja med att prata med din arbetsgivare som behöver känna till att du vill flytta din tjänstepension.
Du har dessutom rätt att beställa flyttblad innan du bestämmer dig. Med hjälp av det kan du jämföra din befintliga försäkring med Skandias alternativ för att se vilken som passar dig bäst.
Hör av dig till oss på 0771-55 55 00 så hjälper vi dig.
-
Löneväxling är ett sätt att öka pensionen för dig som tjänar lite mer. Genom att ta en del av lönen före skatt blir sparandet högre än själva löneminskningen. Dessutom får din arbetsgivare chansen att erbjuda en bra förmån utan att det kostar något extra.
-
Med ett återbetalningsskydd betalas det sparade kapitalet i din avtals- eller tjänstepension ut till dina nära och kära – dina förmånstagare – om du skulle dö.
Återbetalningsskyddet kostar ingenting men din pension blir något lägre. Det beror på att du inte får ta del av arvsvinster från andra försäkringstagare utan återbetalningsskydd, som dör.
- Är din familj är ekonomiskt beorende av dig? I såna fall kan det vara viktigt att välja till ett återbetalningsskydd för att ge trygghet till din familj.
- Om din familj klarar sig bra ekonomiskt utan ditt återbetalningsskydd, kan du välja bort det.
- Om du är singel och inte har några barn behöver du oftast inget återbetalningsskydd. Det beror det inte finns några förmånstagare enligt regelverket, som kan få pengarna.
Det beror på att det finns begränsningar för vem som kan få pengarna.
-
Efterlevandeskydd för tjänstepension kallas återbetalningsskydd och ingår i den pensionsförsäkring som din arbetsgivare tecknat hos oss.
Om du dör före din avtalade pensionsålder betalas återbetalningsskyddet ut till din familj varje månad i minst 5 år. Beloppet som betalas ut baseras på pengarna som tjänats in till din pension. Ju mer du hunnit tjäna in, desto större blir ditt återbetalningsskydd.
Om du dör efter att du har börjat ta ut din pension, fortsätter utbetalningarna till din familj under så lång tid som är kvar enligt avtalet mellan din arbetsgivare och oss.
Skyddet betalas ut till din familj enligt följande prioritering:
- Din maka, make eller sambo
- Dina barn
- Din makas, makes eller sambos barn
Om du vill ändra prioriteringen eller vem som ska få pengarna:
-
Det finns flera fördelar med att samla sina fribrev på en och samma plats:
- Du kan välja ett sparande som passar dig
- Du kan få lägre avgifter och därför mer pengar till pensionen
- Mer pengar på samma plats kan ge bättre invsteringsmöjligheter
Samlar du dina fribrev hos oss får du dessutom personlig pensionsrådgivning och bolånerabatt.