Gå till innehåll

Frågor & svar

Information som rör coronaviruset har vi samlat här – kolla gärna där först om du hittar det du söker.

Tjänstepension

 • När du bestämt dig för oss är själva valet enkelt att genomföra.

  Ofta finns det två förvaltningsformer att välja mellan: traditionell förvaltning där våra kapitalförvaltare placerar dina pengar, och fondförvaltning där du själv kan välja fonder och styra mer. Ibland kan du bara välja en av dessa förvaltningsformer, ibland kan du blanda. 

  Själva valet gör du så här:

  • Om du är privatanställd tjänsteman har du förmodligen kollektivavtalet ITP och kan välja oss direkt här.
  • Om du tillhör ett annat avtal kan du se vilka avtal vi är valbara för här.
  • Om du inte tillhör något kollektivavtal kan du fråga din arbetsgivare och läsa mer om vårt erbjudande.
  • Du som har ett tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare kan i många fall flytta till oss. Börja med att prata med din arbetsgivare som behöver känna till att du vill flytta till oss. Ring oss vardagar 8.15–16 på 0771-72 77 27 så hjälper vi dig.
 • Tjänste­pensionen utgör för många ca 25–50 % av den totala pensionen, därför kan dina val av placering göra stor skillnad på sikt.

  • Med traditionell förvaltning är du garanterad ett visst belopp vid utbetalningen
  • Med fonder kan du sprida ditt sparande för att öka dina möjligheter till en god avkastning
 • Väljer du Skandia för din tjänstepension behöver du bara logga in med ditt BankID till pensionsöversikten för att få en överblick. 

  Har du inget BankID? Ladda ned BankID här.

  För att göra det ännu smidigare när du går i pension kan du samla allt hos oss. Läs mer om hur du kan planera för utbetalning av din pension.

 • Det går inte att generellt säga vad som är den bästa pensionslösningen, eftersom din pension påverkas av så många faktorer. Inkomst, kollektivavtal, förvaltningsform, bolag, avgifter etc. är saker som spelar in, liksom vilken grad av trygghet och kontroll du vill ha.

  Här kommer några tips på vägen:

  • Välj ett bolag där du tror att du kan få hög avkastning – titta både på aktuell avkastning och snittavkastning
  • Välj ett ekonomiskt starkt bolag med hög solvens (aktuell solvensgrad hos Skandia)
  • Kontrollera avgifterna, även om avkastningen är ännu viktigare
  • Fundera också på om du vill att bara kommande inbetalningar ska placeras hos oss, eller om du vill flytta med dig dina redan sparade pengar – samlar du allt hos oss får du en bättre överblick över din pension på köpet
  • Du kan tjäna på att flytta din pension om du får bättre avkastning, villkor och avgifter

  Att välja bolag för din tjänstepension behöver inte vara särskilt svårt. Själva valet är lätt gjort när du väl har bestämt dig. Du har dessutom alltid 10 dagars ångerrätt.

 • Om något skulle hända dig finns det två olika skydd för din familj:

  • Återbetalningsskydd
  • Extra efterlevandeskydd

  Skydden ger trygghet, men gör samtidigt att din pension blir lägre. Är du ensamstående utan barn har du ingen anledning att välja återbetalningsskydd eller familjeskydd, eftersom det finns särskilda regler för vem som får dina pengar.

  Återbetalningsskydd
  • Dina förmånstagare (till exempel maka/make, sambo, registrerad partner eller barn) får dina pensionspengar om du skulle dö
  • Om du dör innan pensionsutbetalningen har påbörjats kommer dina intjänade pensionspengar att betalas ut till förmånstagare i 5 år
  • Om du dör efter det att en sk livsvarig utbetalning har påbörjats fortsätter utbetalningarna till din/dina förmånstagare och upphör senast 20 år efter det att ålderspensionen började betalas ut
  • Om du dör efter det att en tidsbestämd utbetalning har påbörjats fortsätter utbetalningarna till din/dina förmånstagare under den tid som återstår av den avtalade tiden

  Väljer du bort återbetalningsskyddet får inte din familj dina pensionspengar om du skulle dö, utan pengarna går i stället till andra pensionssparare (som inte heller har återbetalningsskydd).

  Återbetalningsskyddet kostar inget extra – men din egen pension blir lägre. Det beror på att du går miste om de pengar som kommer från andra pensionssparare som dött och som inte har haft något återbetalningsskydd.

  Extra efterlevandeskydd
  • Är ett extra skydd för din familj utöver återbetalningsskyddet 
  • Dina förmånstagare får extra utbetalningar om du skulle dö innan du fyllt 65 år
  Hälsofrågor

  Du som väljer återbetalningsskydd eller extra efterlevandeskydd kan behöva fylla i några frågor om din hälsa.

  Vad menas med förmånstagare?

  Förmånstagare är de som får dina pengar om du dör. Förmånstagare betyder i första hand maka/make, registrerad partner eller sambo. I andra hand arvsberättigade barn, men inte barnbarn. Du kan ändra ordningsföljden mellan dessa, men aldrig välja någon utomstående till förmånstagare.

 • För oss på Skandia är det viktigt att vara öppna med räntor och rabatter, därför berättar vi gärna för våra kunder om vad som påverkar rabatten och hur du kan påverka din ränta.

  Eftersom pension är en av våra hjärtefrågor – i synnerhet tjänstepension – känns det helt rätt att premiera alla som har tjänstepension hos oss. Därför får du rabatt på ditt bolån om du och ev. medsökande har tjänstepension hos Skandia eller flyttar den till oss.

  Två bra saker med att ha tjänstepension och bolån hos oss är att du får en bättre överblick och att du slipper omförhandla ränterabatten. Dessutom kan du lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma.

 • Kolla om du har tjänstepension och vilket avtal du tillhör. Gör så här: 

  Saknar du tjänstepension?

  Saknas det information om tjänstepension hos minPension.se så har du nog ingen tjänstepension. Skaffa tjänstepension, läs mer.

  Få koll på hela din pension

  Logga in på minPension.se så får du en samlad bild över din pension.

 • På minPension.se kan du få koll på din pension.

  • minPension.se hämtar dina pensions­uppgifter från flera olika bolag
  • Du får en individuell översikt över hela din pension - din allmänna pension, din tjänste­pension och ditt privata pensions­sparande
  • Du loggar enkelt in på minPension.se med ditt BankID 
 • Tjänste­pensionen utgör för många ca 25–50 % av den totala pensionen, därför kan dina val av placering göra stor skillnad på sikt. Vilka val du kan göra beror på hur avtalet för din tjänstepension ser ut, men ofta kan du välja mellan traditionell förvaltning eller fondförvaltning (eller båda).

  Traditionell förvaltning
  Passar dig som vill ha ett långsiktigt sparande som är tryggt och enkelt, utan att du själv behöver tänka på hur pengarna placeras eftersom vi sköter förvaltningen åt dig. Våra kapitalförvaltare förvaltar dina pengar och du är garanterad ett visst belopp vid utbetalningen. Du kan aldrig få mindre än vad vi har garanterat dig – däremot mer. Alla med traditionell försäkring hos oss får ta del av överskottet i Skandias livbolag.

  Fondförvaltning
  Passar dig om som vill påverka placeringsinriktningen och risknivån. I en fondförvaltning kan du placera i alltifrån mycket låg till mycket hög risk. Du väljer bland ett 90-tal kvalitetsgranskade fonder och kan kostnadsfritt byta när du vill. Med fonder kan du sprida ditt sparande på flera marknader och tillgångsslag för att öka dina möjligheter till en jämn och god avkastning.

  Att spara i fonder innebär att kapitalet är beroende av fondernas avkastning. Mer information i fondens faktablad.

 • Kolla vilket avtal du tillhör. 

  Gör så här: 

 • Om du har återbetalningsskydd får dina nära anhöriga det samlade värdet i din försäkring utbetalat som efterlevandepension om du skulle avlida under försäkringstiden. Din slutliga pension blir något lägre men din familj har större möjlighet att behålla den levnadsstandard de har i dag.

  Återbetalningsskyddet kostar ingenting men din pension blir något lägre då du inte får ta del av arvsvinster från andra försäkringstagare som avlider utan återbetalningsskydd.

  Vem kan få pengarna?

  Skyddet betalas ut till dina nära anhöriga (kallas förmånstagare) om du avlider. Förmånstagare är maka/make, registrerad partner, sambo och i andra hand barn. Vill du ändra ordningsföljden så måste du anmäla det skriftligt genom ett förmånstagarförordnande – hör av dig till vår kundtjänst så skickar vi en blankett.

  Behöver jag skyddet?

  Om du är ensamstående och inte har några barn behöver du antagligen inte något återbetalningsskydd eftersom det finns begränsningar för vem som kan få pengarna.

  Har du inget återbetalningsskydd får inte din familj dina pensionspengar om du skulle avlida, utan pengarna går i stället till andra pensionssparare som inte heller har återbetalningsskydd, det kallas för arvsvinster. Detta gör att tjänstepensionen blir något högre för de utan återbetalningsskydd.

  Hur gör jag ändringar?

  Du ändrar ditt återbetalningsskydd hos din valcentral.