Gå till innehåll

Stefan Ingves bästa spartips – och 4 stora frågor för Sveriges framtid 

”Om vi tittar på en utveckling över flera 100 år. Då kan vi inte räkna med minusränta.” Det säger Stefan Ingves, Sveriges tidigare riksbankschef. Här delar han med sig av sina insikter om det svenska ekonomiska läget, avslöjar vad han själv unnar sig, och ger sina bästa spartips.  

Lyssna på när Stefan Ingves gästar vår podd En påse Pengar.

Efter en lång och framgångsrik karriär lämnade Stefan Ingves vid årsskiftet jobbet som Riksbankschef efter 17 händelserika år. Men han fortsätter engagera sig i olika ekonomiska frågor, via konferenser och anföranden. 

– Jag har ju liksom aldrig känt att: ’oj vad jag är trött på det här, tänk om jag kan mata duvorna i stället’. Utan jag har ju alltid tyckt om det jag har gjort och nu gör jag lite andra saker i stället och det är bra det med, säger han i säsongens premiäravsnitt av vår podd En påse pengar. 

Inga gratisluncher 

Vissa har lyft frågan ifall de låga räntorna har fått oss att leva över våra tillgångar. Stefan Ingves håller inte med om det, och betonar att det är viktigt att inte glömma vad alternativet hade varit. Det hade nämligen kunnat leda till motsatsen till inflation, deflation, och därmed ett minskat köpbeteende. 

– Alternativet hade varit att Sverige hade haft en helt annan regim än alla andra. När efterfrågan i världen är låg och inflationen är för låg och då hade risken för deflation ökat påtagligt och då hade arbetslösheten gått upp, förklarar han och tillägger: 

– Ekonomi är att välja och det är väldigt lätt hänt när man diskuterar ekonomiska frågor att man liksom beskriver ett skeende som om det funnits en gratis lunch någonstans, och det gör det nästan aldrig. 

Utmaningar framåt 

Släpper man tanken på enskilda kvartal och år så har Sverige har de senaste 30 åren haft extremt god tillväxt och stadiga reallöneökningar, utom den allra senaste perioden, påpekar Stefan Ingves. 

– Sen är det mänskligt att det finns en önskan att alltid växa snabbare än medelvärdet, men det kan man inte räkna med, säger han och tillägger senare: 

– Om vi tittar på en utveckling över flera hundra år. Då kan vi inte räkna med minusränta. 

Samtidigt ser Stefan Ingves tydliga utmaningar för svensk ekonomi framåt.  

– Vi behöver klara strukturomvandlingen. Det är egentligen den riktigt, riktigt stora frågan. Och där har vi då naturligtvis klimatfrågorna,vi har elförsörjning, vi har också en infrastruktur som börjar bli lite skakig. Sen har vi en annan fråga som man inte så här långt har fokuserat på, och det är att vi åldras snabbt. Det innebär att det finns inte idag en riktig beredskap för hur vi ska hantera att åldersstrukturen blir helt annorlunda, säger han. 

Här är 5 snabba om sparande till Stefan Ingves – och hans bästa spartips 

Är du en spara eller en slösa?

”En spara, därför att jag kom ensam till Stockholm 1971 och hade inga pengar alls.” 

Och idag, är du fortfarande en spara?

”Ja, det är ju ett inövat beteende sedan många år, så det ändrar man inte på.” 

Kan du unna dig någonting?

”Ja det kan jag, jag har en 49 tums bildskärm hemma till min dator.” 

Vad har du för mål för ditt sparande?

”Att inte vara beroende av andra, och det är ju också så att jag har haft sådana jobb över årens lopp där man kan behöva den friheten.” 

Kan du sammanfatta ditt bästa spartips?

”Mitt tips är att tänka efter själv, det är det ena. Det andra är att om det ter sig så att det verkar vara för bra för att vara sant – då är det förmodligen det. Det har egentligen i grunden att göra med att om man vill ta stora risker då måste man förstå att man också kan förlora allt, och att det är ens eget fel, ingen annans. Så det gäller att hitta något lagom i detta.” 

Lyssna på hela samtalet i vår podd (och glöm inte att börja prenumerera så du inte missar nästa avsnitt!) – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter